Läbi öö ja päeva kestnud metsiku võistluse võitja jõudis Pärnus finišisse

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Starti, mis anti Peipsi ääres asuvast Nina külast, kogunes end proovile panema 80 vaprat võistlejat.
Starti, mis anti Peipsi ääres asuvast Nina külast, kogunes end proovile panema 80 vaprat võistlejat. Foto: Silver Eensaar

Eile õhtul päikeseloojangu ajal anti Peipsi ääres Nina küla tuletorni juurest start teist korda toimuvale Expedition Estonia’le. Tegemist on multispordi võistlusega, mille käigus tuli võistlejatel läbida järjest ilma puhkuseta 240 kilomeetrit mööda metsi ja rabasid. Teekond oli jagatud neljaks etapiks, mis tuli läbida vastavalt jalgsi, jalgratta ning kanuu või kajakiga. Võistelda võis nii üksikisiku kui võistkonnana.

Võistkonnad võisid marsruudi vabalt valida, läbida tuli vaid 10 kontrollpunkti ja vahetusalad (kohad, kus liikumisviisi vahetati-toim) etappide vahel. Suurte maanteede kasutamine polnud lubatud. Navigeerimiseks olid võistlejatel spetsiaalsed kaardid, kuid lubatud oli kasutada ka navigatsiooniseadmeid.

Võistlus algas ligi 40-kilomeetrise jalgsietapiga, mis kulges Nina külast läbi Padakõrve laante Kaiaverre Vooremaal ja mis öösel vastu tänast läbiti. Seejärel sõideti ratastega 30 kilomeetrit Puurmanni ning läbiti kajaki või kanuuga 35 kilomeetrit mööda Pedja jõge läbi inimtühja Alam-Pedja looduskaitseala. Unustatud Londoni metsakülast Võrtsjärve põhjakülje soode vahel sõideti lõpuks jalgrattaga 135 kilomeetrit läbi Viljandimaa ja Soomaa lõunaosa metsaala Pärnusse.

Expedition Estonia võistlejatel oli GPS jälgimisseade, mille vahendusel nägid kaasaelajad reaalajas võistlejate asukohta rajal. «Seda juba nenditi, et rada oli väga huvitav. Eriti kiideti Pedja jõel liikumst, kus paljud eestlased käinud pole,» ütles võistluse peakorraldaja Timmo Tammemäe.

Seda juba nenditi, et rada oli väga huvitav. Eriti kiideti Pedja jõel liikumst, kus paljud eestlased käinud pole, ütles võistluse peakorraldaja Timmo Tammemäe.

Kiireim oli üksikisikust võistleja Lauri Mals-Roos, kes läbis raja 17 tunni, 7 minuti ja 34 sekundiga. Võistluse finiš on Pärnu rannas. Rahulikumalt kulgejatele on rada veel avatud. Võistlusel osaleb 80 vaprat võistlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles