Jõgevamaa jääb homsest suure tuleohuga piirkonnaks

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanilõkke tegemisel on oluline jälgida tuleohutusnõudeid, eriti ettevaatlik tuleks olla suure tuulega.
Jaanilõkke tegemisel on oluline jälgida tuleohutusnõudeid, eriti ettevaatlik tuleks olla suure tuulega. Foto: Mihkel Maripuu

 Alates 23. juunist jäävad suure tuleohuga piirkondadeks Eestis Jõgeva- ning Ida-Virumaa. Päästeameti ohutusjärelvalve osakonna juhataja Tagne Tähe tuletas meelde, et oluline on teha jaanilõket ohutult, pidades silmas peamisi tuleohutusnõudeid.

«Jõgevamaa ja Ida-Virumaa elanike jaoks on oluline info see, et looduses ei tohi kasutada lahtist tuld selleks ettenähtud kohtades. See tähendab, et RMK metsaaladel ei tohi teha lõket, ei tohi grillida, ei tohi suitsetada,» ütles Päästeameti pressiesindaja Riin Oeselg. Oeselja sõnul võib mõlemas maakonnas väljaspool RMK metsaalasid lubatud kohtades jaanituld teha, kuid avaliku ürituse puhul peab see olema kooskõlastatud Päästeametiga. Kui eraisik teeb tuld oma koduhoovis, tuleb jälgida esmaseid ohutusnõudeid.

«Lõkkease tuleb teha mittesüttivale pinnale ning lõket tohib teha vaid vaikse tuulega. Kui tuul on liialt tugev, nagu näiteks täna, oleks mõistlik kaaluda, kas lõket üldse teha,» ütles Tähe.

Ka väikesest maastikupõlengust võib saada hetkega ulatuslik ja traagiliste tagajärgedega põllu- või metsapõleng, seetõttu on oluline järgida tuleohutusnõudeid lõkke tegemisel nii metsas, maastikul kui koduaias:

Jõgevamaa ja Ida-Virumaa elanike jaoks on oluline info see, et looduses ei tohi kasutada lahtist tuld selleks ettenähtud kohtades. See tähendab, et RMK metsaaladel ei tohi teha lõket, ei tohi grillida, ei tohi suitsetada, ütles Päästeameti pressiesindaja Riin Oeselg.

1) Lõkkease tuleb teha mittesüttivale pinnale ning käeulatuses peab hoidma esmased kustutusvahendid;

2) lõket tohib teha vaid nõrga tuulega – kuni 5 m/s;

3) lahtist tuld ei tohi jätta järelevalveta, lõkkel tuleb lasta lõpuni põleda, lõkkejäägid peab kustutama veega või summutama liivaga;

4) Metsast peab tuli olema 20 meetri ja hoonetest 15 meetri kaugusel.

Infot avalike lõkkekohtade ja grillimisplatside kohta saab ka kohalikest omavalitsustest. Täpsemat infot ohutuks grillimiseks ja lõkke tegemiseks saab küsida päästeala infotelefonilt 1524. Ühtlasi tuletab Päästeamet meelde, et kulupõletamine on Eestis keelatud aastaringselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles