Esimese laulupeo luba tuli oodata kuid

Alo Põldmäe
, helilooja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jannseni maja kunagises asukohas Tiigi tänavas kasvab tamm, mida seostatakse Lydia Koidulaga, nagu on kirjas ka sealsel teabetahvlil.
Jannseni maja kunagises asukohas Tiigi tänavas kasvab tamm, mida seostatakse Lydia Koidulaga, nagu on kirjas ka sealsel teabetahvlil. Foto: Margus Ansu

Eesti esimese üldlaulupeo idee autori Johann Voldemar Jannseni ettepanekul sai peo peakorraldajaks 1865. aastal Tartus asutatud Vanemuise selts. Sellega oli otsustatud ka peo toimumise koht – Tartu. Juunis 1868 oli peoni jäänud täpselt üks aasta. Mis oli selleks ajaks tehtud ja mis tegi korraldajaile kõige enam peavalu?

Helilooja Alo Põldmäe andis 1. juuni Tartu Postimehes ülevaate Eesti esimese üldlaulupeo tulekust ja selle ettevalmistustest. Nüüd kirjutab ta sellest, mis juhtus kuu jooksul 150 aastat tagasi. Nagu selgub, üritasid baltisaksa ringkonnad kahjustada peo ettevalmistusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles