Tsükli «Viis isamaalist laulu» kõlama hakates tõusis publik pinkidelt ja hakkas kaasa laulma

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval tuhandeid inimesi Tartu lauluväljakule toonud suurkontsert meenutas 30 aasta möödumist viie Alo Mattiiseni loodud isamaalise laulu esmaettekandest siinsamas Tartus Tähtveres.

Kontserdi avapauguna kõlas «Isamaa ilu hoieldes», pärast mida pidas kõne Tartu linnapea Urmas Klaas. Seejärel süttis lauluväljakul «Ei ole üksi ükski maa» saatel tuli. Tartu Postimehe ajakirjaniku Jüri Saare sõnul lehvisid sinimustvalged ja suurkontserti oli nautima kogunenud suur hulk inimesi.

Kui esimene laul tsüklist, «Kaunimad laulud» kõlama hakkas, tõusis Saare kirjeldusel kogu publik kui üks mees pinkidelt üles ja hakkas ebaeestlaslikult valjusti kaasa laulma. Külmavärinaid tekitaval kontserdil laius lipumeri ja meeleolu oli ülev. Korraldajate sõnul sai kontserdist osa üle 5000 inimese.

Kontserdi algatas Ivo Linna, kellega koos võtsid pöördelistel aegadel hinge pugenud laule jälle ette kanda paljud tuntud muusikud: Tõnis Mägi, Kare Kauks, Reet Linna, Karl Madis, Toomas Lunge, Jaan Elgula, Hardi Volmer, Riho Sibul, Peeter Volkonski ja teised.

«Viis isamaalist laulu» (ka «Viis ärkamisaegset laulu») on 1988. aastal loodud Alo Mattiiseni laulutsükkel, mis oli inspireeritud 19. sajandi nn esimese ärkamisaja lauludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles