Alexela rajab koostöös Go Busiga Tartusse CNG gaasitankla

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Go Bus.
Go Bus. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Alates 2019. aasta juulist Tartu linnaliine sõitev Go Bus saab koostöös Alexelaga Tartusse Ringtee bussiparki gaasibussidele mõeldud spetsiaalse aeglase tankimise tankla, mis hakkab teenindama kõiki vedudeks mõeldud 64 uut gaasibussi.

«Otsustasime gaasitankla rajamisel pöörduda Alexela poole, kuna meie mõtted keskkonnasõbralikust linnatranspordist langesid hästi kokku ning Alexela on end tõestanud kindla lepingupartnerina, kellega on julge tunne kümneaastasele veoperioodile vastu minna,» ütles Go Busi juhatuse esimees Andrei Mändla. «Oleme kindlad, et Alexelaga on koostöö kindel, sujuv ja mõlemale poolele kasulik.»

Gaasitankla saab olema CNG surugaasi niinimetatud aeglase tankimise tankla, kus on ka kiirtankimise võimalus. Tulevikus müüakse seal ka biometaani. 

Alexela Oili juhatuse esimehe Maria Helblingi sõnul on Alexela alati vaadanud sammukese ettepoole ja läinud kaasa innovaatiliste arengutega keskkonnasäästlikumate kütuste pakkumisel. «CNG surugaasi üks peamisi eeliseid võrreldes diislikütusega on märkimisväärselt väiksem õhusaaste. Õhuheitmete vähendamine peaks olema meie kõigi südameasi. On hästi tore, et meil on selline progressiivne koostööpartner nagu Go Bus, kes meiega samas suunas mõtleb. Tartusse rajatav gaasibusside tankla pole Alexela jaoks esimene – CNG surugaasi saab tankida hetkel kahes, 2018. aasta lõpuks juba neljas tanklas, edaspidi laieneb võrk veelgi,» selgitas Maria Helbling.

Tartlasi hakkavad linnaga sõlmitud lepingu kohaselt teenindama uhiuued ja mugavad Scania gaasibussid. «64 bussi korraga tankimine väiksemates tanklates on logistiliselt keerukas, kuna tankimine võtab oluliselt kauem aega kui näiteks bensiini või diisli paaki valamine. Uues tanklas saab olema piisavalt tankimiskohti ning bussid pannakse tankima igal ööl,» selgitas Andrei Mändla. «Ühe tankimisega saavad nad terve päeva mööda linna ringi sõita.»

Tartusse rajatava Alexela gaasitankla põhieesmärk on teenindada uusi Go Busi gaasibusse. Siiski plaanitakse luua avalik tankla, et pakkuda puhtamat kütust kõigile Tartu piirkonna veoettevõtetele ja ka eraisikutele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles