Jõgewa militaarmuuseumi vitriinides leidub hulk haruldusi ja ka üks võltsing

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgewa militaarmuuseumi teisel korrusel on ruumi ka ühele tankistile, kes kükitab T-38 tüüpi ujuvtanki kahurikuplis. Sellist tanki kasutasid Nõukogude Liidu väed Teise maailmasõja algusaastatel.
Jõgewa militaarmuuseumi teisel korrusel on ruumi ka ühele tankistile, kes kükitab T-38 tüüpi ujuvtanki kahurikuplis. Sellist tanki kasutasid Nõukogude Liidu väed Teise maailmasõja algusaastatel. Foto: Kristjan Teedema

Jõgewa militaarmuuseumi uue hoone esimesel korrusel asub aukohal soomusauto Arsenal-Crossley koopia, mille valmistas muuseumi eestvedaja Sergei Jerjomin Eesti 100. sünnipäevaks. Esimese Eesti Vabariigi ajal valminud originaalmasinatest on alles vaid joonised ja fotod, mille põhjal Jerjominil kulus soomusmasina koopia valmistamiseks tervelt kolm aastat.

Kuigi isetehtud soomusmasina koopia on omaette vaatamisväärsus,  leidub muuseumiriiulitel ja vitriinidel ka betoonist ja klaasist käsigranaate, mitmemeetri pikkuseid suurtükitorusid ning isegi üks võltsing, millel on muuseumis oma koht ja lugu.

Kunagine Jõgeva KEKi metallitsehhi hoone sai sel suvel uue elu. Nimelt on 400-ruutmeetri suuruse hoone kaks korrust puupüsti sõjandusega seotud esemeid ja masinaid täis ning uksel ilutseb silt Jõgewa militaarmuuseum.

Varem tegutses muuseum sõjahuviliste Jõgeva meeste Sergei Jerjomini ja Eduard Onopa eestvedamisel neli korda väiksemal pinnal. Siiski oli juba paar aastat tagasi selge, et muuseum vajab rohkem ruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles