Tartus hakatakse ligi 40 000 euro eest kohalike prügi uurima (2)

Greete Palgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügikonteinerid kortermajade vahel.
Prügikonteinerid kortermajade vahel. Foto: Sille Annuk

Lähinädalatel hakatakse Tartu linnas mõnede prügikonteinerite sisu sorteerima ja uurima, et linn saaks jäätmehooldust paremini kavandada. Olmejäätmete sortimisuuringu läbiviimise hanke võitis aktsiaselts Maves.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et prügi uuritakse aasta aega, saamaks teada, missuguseid konteinereid on inimestel prügi ja jäätmete jaoks rohkem vaja. 

«Prügi sorteerimisel püüab aktsiaselts Maves välja selgitada, kui palju panevad inimesed pakendeid, biolagunevaid jäätmeid, pappi ja paberit olmeprügisse, mida saaks tegelikult ümber töödelda,» rääkis Haak. Sisuliselt tähendab analüüsimine seda, et valimisse võetud kortermajade ja eramurajoonide konteinerite sisu sorteeritakse ning kaalutakse. 

Linn soovib jäätmehoolduse kavandamisel pidada silmas Euroopa Liidu direktiivi, mille järgi on umbes poolt jäätmetest võimalik ümber töödelda. Ladestamisele ja põletamisele mineva prügi hinda tuleb Haagi sõnutsi oluliselt tõsta, et inimestel oleks rohkem motivatsiooni prügi sorteerida, sest sorteeritud prügi äraandmine on tunduvalt odavam. 

Tartu linna olmejäätmete sortimisuuringu valmimistähtaeg on 2019. aasta juuni lõpp ning töö maksumus 38 112 eurot. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles