Jõgeva haigla juht: Savisaar saab paari nädala pärast koju (13)

Rannar Raba
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Põdder (esiplaanil) ja Edgar Savisaar
Peep Põdder (esiplaanil) ja Edgar Savisaar Foto: Eero Vabamägi / Mihkel Maripuu / Artur Kuusi montaaž

Jõgeva haigla juhataja Peep Põdderi hinnangul pääseb praegu nende juures meedikute hoole all olev Edgar Savisaar koju paari nädala pärast, aga see ei tähenda, et aktiivse ravi saaks lõppenuks lugeda.

Savisaar on viimastel kuudel korduvalt Jõgeva haiglas Peep Põdderi käe all tervist turgutamas käinud. Viimati tuli ta raviasutusse eelmise nädala teises pooles. «Arvan, et paar nädalat oleks mõistlik teda siin jälle hoida, aga eks see sõltu paljuski sellest, millal ta ise ära tüdineb. Kui ta ei anna mingil hetkel enam meie tegevusele vastureaktsioone, peab jälle natuke puhkust andma. Mõne aja pärast tuleb jälle talle kallale minna ja teha seda jälle ja jälle ja jälle … Nii jääbki,» selgitas Põdder.

Et inimese tervislik seisund ning ravilugu kuuluvad delikaatsete isikuandmete hulka, ei soostunud Põdder Savisaarele praegu tehtavaid protseduure täpselt kirjeldama. Küll aga andis ta mõista, et muu hulgas on meedikutel tulnud vaeva näha tema neerutalitluse ja veresuhkrunäitajate parandamisega, samuti on tööd jagunud füsioterapeutidele.

«Probleeme on terve hulk ja loomulikult me tegeleme kõigi nendega korraga. Selleks peabki Edgar regulaarselt haiglas käima. Kui kellelgi on arvamus, et ta on vahepeal siin selleks, et jätta kohtuprotsessil endast hädisemat muljet, kui ta tegelikult on, siis on see küll … Sellist juttu võib rääkida ainult prokurör, ja sedagi ainult rumal prokurör,» jätkas Põdder.

Haiglajuht rõhutas, et teisipäeval avalikuks saanud kohtuotsus ei võta Savisaarelt ühtki kroonilist haigust ära. «Võib-olla see leevendab natuke tema stressi, aga ühestki haigusest sellise asjaga jagu ei saa.»

Põdder on veendunud, et Harju maakohtu kohtunik Anne Rebane tegi teisipäeval õigesti, kui lõpetas korruptsioonisüüdistusega kohtu all olnud Savisaare suhtes menetluse tema tervisest tulenevatel põhjustel. «Kohtunik näib olevat üsna põhjalikult valmistunud. Ma ei tea kindlalt väita, et ta on võtnud eraldi mingeid konsultatsioone, aga paistab, et on. Selge on see, et otsus ei tulnud hommikuse ja pärastlõunase istungi vahel. Arvan, et see oli juba varem langetatud ja et see on meditsiinilises mõttes igati adekvaatne,» sõnas arst.

Tulevikust rääkides ütles Põdder, et Savisaare seisundi parandamiseks oleks kõige olulisem saada talle 2015. aasta kevadel amputeeritud jala asemele biooniline jalg. «See aitaks teda sotsialiseerida, et ta poleks kogu aeg ratastooliga seotud. Selle pärast olin ma omal ajal väga vastu, kui ärimehed kinkisid talle mootorratastooli. See on muidugi väga mugav asi, sest sellega saab 40 kilomeetrit edasi-tagasi sõita, aga see vähendab motivatsiooni proteesi alla võtta. On oluline meeles pidada, et nii kaua, kuni ta elab, on vaja aktiivselt tegeleda tema rehabilitatsiooniga. Ses mõttes pole Savisaares muidugi midagi erilist.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles