Richard Luhtaru võitis Moskvas Euroopa füüsikaolümpiaadi

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti delegatsioon Euroopa füüsikaolümpiaadil Moskvas (vasakult) Eero Uustalu, Konstantin Dukatš, Robin Haljak, Karl Paul Parmakson, Richard Luhtaru, Kaarel Kivisalu, Jaan Kalda ja Oleg Košik.
Eesti delegatsioon Euroopa füüsikaolümpiaadil Moskvas (vasakult) Eero Uustalu, Konstantin Dukatš, Robin Haljak, Karl Paul Parmakson, Richard Luhtaru, Kaarel Kivisalu, Jaan Kalda ja Oleg Košik. Foto: Eero Uustalu

Moskvas toimunud Euroopa füüsikaolümpiaadi võitis Hugo Treffneri gümnaasiumi 11. klassi õpilane Richard Luhtaru, kokku osales võistlusel 115 õpilast 23 riigist.

Eestlased naasesid Venemaalt mitme auhinnaga.

Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilane Richard Luhtaru sai üldvõidu ja parima tulemuse eksperimendiülesandes.

Narva keeltelütseumi õpilane Konstantin Dukatš ja Miina Härma gümnaasiumi õpilane Karl Paul Parmakson said hõbemedalid, üldarvestuses vastavalt 18. ja 22. koha. Tallinna reaalkooli õpilane Kaarel Kivisalu sai üldarvestuses 42. koha ning pälvis pronksmedali. Robin Haljakut, kes on samuti Tallinna realkooli õpilane, tunnustati aukirjaga.

Esimesel päeval uurisid osalejad eksperimendivoorus poorse membraani optilisi ja mehaanilisi omadusi. Teisel päeval lahendasid noored kolm teooriaülesannet, milles tuli kirjeldada kolme kuulikese liikumist kosmoses, solenoidi sees oleva vee keema ajamist elektrivoolu mõjul ja kristalli energeetiliselt optimaalseimat kuju.

«Selle võistluse eripäraks on ülesannete lühikesed tekstid ja vähe alaküsimusi, mistõttu on nende lahendamine keerukam ja nõuab nuputajatelt suuremat leidlikkust,» sõnas õpilaste juhendaja, Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudi teadur Oleg Košik. «Olümpiaadile eelnenud treeningsessioonil Tartus harjutasid meie osalejad just seda tüüpi ülesannete lahendamist.»

Euroopa füüsikaolümpiaad toimus 28. maist 1. juunini Venemaa pealinnas Moskvas. Akadeemilise komitee esimees oli Tallinna Tehnikaülikooli professor Jaan Kalda ja üks liikmetest Tartu ülikooli füüsika instituudi spetsialist Eero Uustalu.

Osalemist koordineeris Tartu ülikooli teaduskool ja Eesti Füüsika selts, toetasid CERN, Tartu linn ja Narva keeltelütseum.

Tulemustega saab tutvuda veebilehel http://eupho2018.mipt.ru/.

Esimene Euroopa füüsikaolümpiaad toimus 2017. aastal Eestis Tartu ülikooli teaduskooli eestvedamisel. Järgmisel aastal on võistlus Lätis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles