Tartu linnapea plaanist tselluloositehas Tabiverre rajada: see on nahaalne PR-trikk (42)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asugu tehas Vorbusel või Tabiveres - Emajõega seotud keskkonnariskid sellest ei muutu, leiavad nii Tartu linnapea Urmas Klaas kui Tartu vallavanem Jarno Laur.
Asugu tehas Vorbusel või Tabiveres - Emajõega seotud keskkonnariskid sellest ei muutu, leiavad nii Tartu linnapea Urmas Klaas kui Tartu vallavanem Jarno Laur. Foto: Kristjan Teedema

Puidurafineerimistehast plaaniva Est-For Investi juhatuse liikmed Aadu Polli ja Margus Kohava avaldasid tänases Eesti Päevalehes arvamusartikli, milles nad näevad tehase asukohana metsa Tabivere lähedal. Tartust asub see linnulennult 21 kilomeetri kaugusel ega oleks Kohava ja Polli väitel linlastele tajutav. Samuti väidavad nad, et kuigi vajaliku vee saaks tehas ikkagi Emajõest, suudetaks tegutseda kooskõlas piirmääradega, mis ei avaldaks vesikonnale kui ökoloogilisele tervikule märgatavat mõju.

Tartu linnapead Urmas Klaasi Kohava ja Polli jutt siiski ei veena ning tema sõnum on endiselt selge: tehase rajamise riiklik eriplaneering tuleb lõpetada.

«See pole sisuline tegelemine teemaga, vaid nahaalne PR-trikk,» põrutas Klaas. «Kõik probleemid, mis teadlased on väga selgelt sõnastanud, võimalikud riskid Emajõele ja Peipsile järvele ning välisõhu kvaliteedile – need ei kao sellega kusagile, kui tehas üritatakse kümme kilomeetrit [võrreldes seni tehase võimaliku asukohana jutuks olnud Vorbusega – toim] eemale metsa ära peita.»

Urmas Klaas rõhutas, et Tartumaa omavalitsuste liit (Tartu vald sealhulgas), Tartu linnavolikogu ja Tartu linnavalitsus on väga selgelt välja öelnud, et eriplaneering tuleb lõpetada. «Oleme saatnud kohtukaebuse, kus oleme 32 leheküljel toonud esile, mis kõik seoses eriplaneeringuga on valesti tehtud. Eriplaneeringu ülesanne on ju asukoha valimine, aga nüüd jällegi öeldakse, et tehas tuleb sinna. Mis eriplaneeringust me räägime, kui jällegi on asukoht juba välja valitud,» rääkis Klaas.

Linnapea lisas, et keskkonnariskide mõttes pole midagi muutunud: tehas jääb vett võtma Emajõest ja laseb reostuse Emajõkke. See on aga vastuolus veedirektiiviga, mille järgi on Eestil kohustus Emajõe ja Peipsi järve seisund 2027. aastaks heaks muuta.

«Ka haisuhäiringute teema jääb endiselt üles, sest Äänekoski näite põhjal võib ka 50 kilomeetri kaugusel neid esineda. Koormus keskkonnale ei muutu ning tegelikult jääb selle plaani järgi ju kõik samaks,» ütles Klaas.

Ka Tartu vallavanem Jarno Laur ei näe sisulist vahet, kas tehas oleks Vorbuse või Tabivere kandis – Emajõega seotud keskkonnariskid on mõlema puhul samad. «Kõik muu on muudetav ja parandatav ning sõltub asukohast mõne asula, näiteks Tartu linna suhtes, aga mõju veele on see, mis on paraku konstantne,» nentis ta.

Lauri sõnul pole Tartu valla esindajatega Tabiverest kui tehase võimalikust asukohast keegi midagi rääkinud ning ta luges sellest esimest korda Eesti Päevalehest.

Lauri arvates on uus võimalik asukoht tehase eestvedajate jaoks pigem hädalahendus. «Hakkasin korraks mõtlema ajajoonele, et kuidas riigi eriplaneering on algatatud. Algatati see sellel ajal, kui Tabivere oli veel Jõgeva maakonna osa ja polnud selge, kas temast saab Tartumaa osa või mitte [eriplaneering nägi aga tehase võimalike asukohtadena ette Tartu- või Viljandimaad – toim]. Nii et ma arvan, et algusest peale sellist ideed ei olnud,» arutles Laur.

Kommentaarid (42)
Copy
Tagasi üles