Klaverikunstnik pühendab kontserdi Edvard Griegile

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pianist Tanel Joamets on ise Norras matkamas käinud ja mõistab hästi selle looduse mõju Edvard Griegile.
Pianist Tanel Joamets on ise Norras matkamas käinud ja mõistab hästi selle looduse mõju Edvard Griegile. Foto: Erakogu foto

Pianist Tanel Joamets annab eeloleval kolmapäeval Tartu ülikooli aulas kontserdi, mille pühendab heliloojale, kelle looming on olnud tema suur armastus. See on üritus Edvard Griegi auks, kelle sünnist möödub 15. juunil 175 aastat.

«Ühtlasi on see 25 aasta möödumise märk minu avaliku kontserditegevuse algusest soolopianistina,» rääkis Tanel Joamets.

Just 1993. aasta mais osales Tanel Joamets Norra saatkonna korraldatud Griegi 150. sünniaastapäevale pühendatud konkursil ja jõudis finaalis kahe parema hulka. Ta esitas seal Griegi klaverikontserdi koos Estonia teatri orkestriga Eri Klasi dirigeerimisel. Veidi hiljem mängis Griegi klaverikontserti ka Tartus koos ERSOga, dirigeniks Arvo Volmer.

Tanel Joamets tunnistas, et ka elus edaspidi on ta sagedasti Griegi poole pöördunud. «Helilooja lüürilisus, tundlikkus, harmooniate kargus ja leidlikkus ning poeetiliste meeleolude lõputu vaheldusrikkus on haakunud minu väljenduslaadiga, sõnumiga, mida olen oma klaverikunsti alati pannud,» kirjeldas ta.

Joamets on Norras kordi matkamas käinud, ta armastab sealset loodust ja mõistab hästi, kuidas see Griegi muusikat on mõjutanud.

«Aastate lisandudes olen hakanud aina paremini aru saama Griegi hiliste palade melanhooliast ja nostalgiast,» rääkis ta veel. «Nüüd on see mulle väga aktuaalne, mitmed väga valusad nostalgilised tunded ootavad, et neid jagada teistega.»

Edvard Grieg 175

Tanel Joametsa klaveriõhtu

6. juunil kell 19 Tartu ülikooli aulas.

Kavas Edvard Griegi süit Holbergi aegadest,

sonaat e-moll ning lüürilised palad op. 57 ja 68.

Tanel Joamets Elleri kooli harjutusklassis.
Tanel Joamets Elleri kooli harjutusklassis. Foto: MARGUS ANSU / PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles