Laia haardega narkodiiler sattus reivilt otse pogrisse

Kristel Kaljuvee
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu maakohus tunnistas 26-aastase Taivar Partsi läinud nädala alguses süüdi Hollandist ja Eestist hangitud suure koguse narkootilise aine ebaseaduslikus käitlemises suure varalise kasu saamise eesmärgil. Kõige selle eest karistas kohus teda kuueaastase vangistusega, millest trellide taga tuleb veeta aasta.

Taivar Partsi vanglasse viinud tegevus algas 2015. aastal. Et Parts oli varem Hollandis elanud, hakkas ta Eestis korraldama reise Hollandisse ja Horvaatiasse tantsumuusika üritustele. Mõnes sellises «reisipaketis» olid sees ka narkootikumid. Ühest Partsi korraldatud reisiga Hollandis käinud eestlasest, kes leiti peojärgsel hommikul aluspesu väel võõras parklas tuigerdamas, kirjutas novembris ka Õhtuleht.

Taivar Partsil tekkisid Hollandis oma tarnekanalid, mida ta kasutama jäi. Narkootilisi aineid pakkus ta üritustel kohapeal tarvitamiseks ning aja jooksul tõi neid üha suuremas koguses ka Eestisse.

Seni kindlaks tehtud andmetel käis Taivar Partsi käest läbi üle 18 000 ecstasy-tableti, kolm kilo amfetamiini, kaks kilo metamfetamiini, kilo N-etüülheksedrooni (mida esitles toimeomaduste järgi kui kokaiini ja amfetamiini segu), 1000 LSDd sisaldavat marki, vähemalt 300 grammi kokaiini ja 100 grammi marihuaanat.

Tabletid, mille Parts Eestisse tõi, levisid nii Weekendi festivalil Pärnus kui ka mitmetel klubiüritustel Tallinnas. Mullu kevadel jõudsid Partsi toodud ained vahendajate kaudu Tartusse ning siis hakkas asja vastu huvi tundma Lõuna prefektuur, kes diileri lõpuks tabas.

Kui Parts möödunud aasta novembris Hollandist elektroonilise tantsumuusika ürituselt Qlimax Tallinna lennujaama jõudis, pidas politsei ta kuriteos kahtlustatavana kinni. Prokuratuuri taotlusel võttis kohus Partsi vahi alla.

Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistas Taivar Partsi selles, et 2015. aasta algusest kuni tema kinnipidamiseni 2017. aasta novembris omandas ta Hollandist ja Eestist endale tarvitamiseks ja suure varalise kasu saamise eesmärgil edasimüümiseks suures koguses erinevaid narkootilisi aineid.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Jane Pajuse sõnul oli Partsi kuriteoskeem detailideni läbi mõeldud. «Ta teenis elatist Hollandisse muusikafestivalidele reiside korraldamisega, millest kasvas välja laiaulatuslik narkoäri,» rääkis Pajuse. «Kuna sellist sorti muusika festivalidel tarvitatakse sageli ecstasy-tablette, tagas Parts nende olemasolu ja pakkus lisaks teisi aineid. Kuna äri edenes hästi, hakkas ta seda laiendama – suurendas sortimenti ja hakkas narkootikume Eestisse vedama,» lisas ta.

«Enamasti saatis Parts Hollandis omandatud ained Eestisse inimestega, kes olid festivalile tulnud oma transpordiga. Selleks peitis ta narkootikumid kohvritesse ja kottidesse voodri vahele või isiklike asjade sekka ning palus kotid Eestisse tuua, kuna  tema läheb lennukiga, kuhu nii palju pagasit kaasa võtta ei saa. Eestis võttis Parts oma asjad tänuga vastu ja teda aidanud inimestel ei olnud aimugi, mida nad tegelikult vedasid. Seejärel müüs mees narkootikume siin ise ja kaasosaliste abil edasi mitmetele isikutele nii tarvitamiskoguste kui suurte kogustena,» selgitas Pajus.

Ajal, mil Parts kahtlustatavana kinnipidamisasutuses viibis, jõudsid Eestisse ka tema viimaselt reisilt omandatud ja heausksete inimeste pagasisse sokutatud narkootikumid. Politsei leidis ka need üles ja võttis ära kokku ligi 9700 ecstasy-tabletti, 150 grammi amfetamiini ning 180 grammi kokaiini. Partsi kinnipidamise järgselt otsiti läbi garaaž, mille ta oli üürinud narkootikumide hoiustamiseks. Sealt leiti 500 LSD marki, 1521 grammi metamfetamiini, 124 grammi N-etüülheksedrooni ja 10 000 eurot sularaha, mis konfiskeeriti kuriteoga saadud varana.

«Politseil õnnestus ringlusest kõrvaldada Eesti mõistes väga suur kogus narkootilisi aineid. Kuritegudega saadud vara konfiskeerimise asendamiseks välja mõistetud 40 000 euro tagamiseks arestis kohus 27 500 euro ulatuses süüdistatava sularaha, pangaarveid ja sõiduauto,“ ütles Pajus.

Lisaks Taivar Partsile tunnistati narkootikumide ebaseaduslikus käitlemises süüdi veel üheksa inimest. Neist kaheksale mõistis kohus kolme aasta kuni kolme aasta ja kuue kuu pikkused tingimisi vangistused kolme- kuni viieaastase katseajaga. Ühele süüdistatavale mõisteti üheaastane vangistus, mis aga loetakse kantuks talle varasema kohtuotsusega mõistetud samasuguse karistusega.

Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kristjan Tommingas tõdes, et konkreetne kriminaalasi on ere näide sellest, et narkokuritegevus ei tunne mingeid piire – ei riigisiseseid ega ka rahvusvahelisi. «Pealinnas resideerunud ning sealt oma ettevõtmisi korraldanud mees organiseeris aineid tihti heausksete inimeste vahendusel Hollandist Eestisse ning turustas neid siin üle riigi, kasvatades oma narkoäri napi kahe aasta jooksul sedavõrd ulatuslikuks ja seda peaasjalikult kogukonna liialt vabameelse narkootikumidesse suhtumise tõttu,» kirjeldas Tommingas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles