Tartu staadioni võib kadestada terve Eesti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamme staadion.
Tamme staadion. Foto: Margus Ansu

«Minu hinnangul on tegemist Eesti praegu parima staadioniga,» tunnustab laupäeval pidulikult avatavat uuenenud Tamme staadioni kergejõustiku Kuldliiga peakorraldaja Mati Lilliallik.


«Eriti on see staadion hea kergejõustikule,» lisab Lilliallik. «See on kaheksarajaline, täiesti uus. Seal on kõik alates infotabloodest teenindusruumideni suurepärane. Nii pealinna kui teiste linnade staadioni kasutajad võivad olla kadedad. Tartu linn võib tunda uhkust, et selline võimas kompleks on olemas.»

Remont algas 2007

Tamme staadionil alustati remonti 2007. aasta sügisel. 2008. aasta augustiks oli staadion saanud uue muru, murualuse drenaaži, kastmissüsteemid ja väga hea Polytani rajakatte.

Samasugune rajakate on Eestis vaid Kadriorus ja Rakveres. Maailmas on üks kuulsamaid sellise kattega staadione Oslo Bisletti staadion.

Elva ja Raudtee tänava nurka sai harjutusväljak jalgpalli ja kergejõustiku heitealade tarvis. Rajati ka rannavõrkpalliväljak ja paigaldati valgusmastid.

Igatahes said linnaisad, ministrid ja olümpiakomitee juhid 2008. aasta 1. augustil maha pidada staadioni esimese avamise.

Ees seisis kunstmurukattega jalgpalliväljaku ümberehitus, tabloo paigaldamine, laste ministaadioni rajamine, korviväljakute ja asfaldiringi katte uuendamine ning tribüünihoone ehitus. Viimane plaaniti valmis saada juba mullu, paraku kõik nii lihtsalt ei läinud.

Ent nüüd on seegi hoone lõpuks olemas. Ligi 1600 kohta mahutavat tribüüni peavad jalgpallijuhid küll A-koondise mängude jaoks väheseks. Vähemasti võis nii aru saada jalgpalliliidu presidendi Aivar Pohlaku sõnavõtust Tartus peetud jalgpallikonverentsil.

«Jalgpallurid vaatavadki rohkem istekohti, kergejõustiklased aga staadioni,» möönab SA Tartu Sport juhatuse liige Meelis Jukk, toonitades, et staadion on saanud IAAFi II kategooria staadioni sertifikaadi, mis on Eestis veel vaid Kadrioru staadionil.  

«Kadrioru staadioniga kannatab ta võrdlust, aga Kadriorg on juba mõnevõrra amortiseerunud,» kinnitab Lilliallik, «rajakatet seal küll uuendati enne juunioride EMi, aga Tamme staadion on praegu nii mõneski asjas peajagu üle.» Samas on Juki sõnul võimalik edaspidi ka lisatribüüni ehitus terve staadioniringi ulatuses.

Tribüünihoones on peale istekohtade ligi 2000 ruutmeetrit teenindus- ja spordiruume: kuus garderoobi (neist kaks saunaga), 90 meetri pikkune jooksurada koos kaugushüppekastiga, peeglitega võimlemissaal ja aeroobikasaal, pressiruum, esialgu veel sisustust ootav jõusaal ning WCd.

Peagi läheb remonti ka vana olmehoone, kuhu tuleb toitlustus ja majutus. Rajamisel on parklad.

Spordikeskus kõigile

«Tahame, et Tamme staadion oleks mitmefunktsiooniline spordikeskus nii tippudele, harrastajatele kui lastele,» sõnab Jukk.

Lilliallik leiab, et Tartu peaks nüüd kiiresti ära kasutama suurepärast võimalust ja meelitama Taaralinna nii Eesti meistrivõistlusi kui ka rahvusvahelisi jõukatsumisi.

Esimeseks seesuguseks on juba laupäeval peetav Kuldliiga võistlussarja avaüritus ja Gustav Sule memoriaal.

«Üritame anda endast parima ja Tamme staadioni vääriliselt avada,» kinnitab Lilliallik, «ma arvan, et Meelis Jukk peab panema valmis päris palju rekordiplaate.» «Laupäeval tuleb suur rahvapidu,» lisab Jukk.

Sporditipud avavad Tartus hooaja

Tamme staadioni avamisega saab laupäeval avapaugu ka Kuldliiga võistlussari. Tartusse tuleb väga esinduslik seltskond. Olümpiavõitja Gerd Kanter teeb avastardi Eesti pinnal ja kavatseb ohustada Aleksander Tammerti nimel olevat Tamme staadioni rekordit. Kanterile tuleb konkurentsi pakkuma Pekingi olümpia kuues mees Bogdan Pištšalnikov.

Kuldliiga võistluste ajal peetakse ka Gustav Sule memoriaal – Tartusse tuleb koguni üheksa 80 meetri meest. Nii kõva odaviskevõistlust pole Eestis aastaid olnud. Osalemissoovist on teatanud vormi taastav Andrus Värnik. Favoriidid on aga kaks lätlasest olümpiahõbedat Ainrs Kovals ja Vadims Vasievskis (Läti rekordiomanik).

Kolmas lätlane – Sigis-munds Sirmais – viskas kuu aega tagasi juunioride maailmarekordi. Kõige krooniks on ka Soome 87 meetri mees Antti Ruuskanen. Odaviskest kujuneb Tartus tõenäoliselt üks trumpalasid. Ka teistel aladel on kohal tugevad võistlejad. Anna Iljuštšenko alustab siin oma Kuldliiga peavõidu kaitsmist.

Võistluspäev algab kell 11 Fred Kudu lastevõistlusega ning maha peetakse ka jalgpalli sõprusmatš Tartu Akadeemilise Meeskoori ja Tartu Poistekoori vahel. Õhtu võtab kokku ansambel Justament.

Kogu üritusele pääseb publik priipärast. (TPM)

Tamme staadion arvudes

• II kategooria staadion (IAAFi sertifikaat)

• ligi 40 mln krooni (üle 2,5 mln euro) läks maksma väljakute rekonstrueerimine

• ligi 25 mln krooni (1,6 mln eurot) läks maksma tribüünihoone ehitus

• kaheksarajaline jooksurada

• 1600 pealtvaatajakohta

• 700 luksi võimas valguspark

• ligi 2000 m² teeninduspinda tribüünihoones

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles