Tartu Ülikooli teaduskooli asub juhtima Riin Tamm

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geeniteadlane Riin Tamm kõnelemas Postimehe Trehvunksil.
Geeniteadlane Riin Tamm kõnelemas Postimehe Trehvunksil. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli senat on valinud teaduskoolile uue direktori, kelleks sai Tartu Ülikooli Kliinikumi ühendlabori laborispetsialist Riin Tamm.

Eksperdikomisjon tõstis esile Riin Tamme tegevust teaduse populariseerimisel, kooliõpilaste teaduse juurde suunamisel ja andekatele noortele mõeldud tegevuste eestvedamisel. Tal on doktorikraad ning ta on paistnud teaduse populariseerijana silma nii teadusbussi kui ka telesarja «Rakett 69» meeskonnas. Need tegevused loovad teaduskooli nähtavuse suurendamiseks head eeldused. Komisjon hindas kõrgelt ka Riin Tamme avatud suhtlusstiili ja head pingetaluvust. Samuti tunnustati tema teadlikkust sellest, mida õpilased vajavad.

Riin Tamm ütles, et direktorina on ta võtmesõna kindlasti koostöö, mis läheb kokku üldise Tartu Ülikooli eesmärgiga.

«Usun, et teaduse populariseerimiseks tehtavad pingutusi tuleks senisest enam ühtlustada ja süstematiseerida,» selgitas ta. «Väikese riigi ja pisikese Tartu linna puhul tundub dubleerimine ebamõistlik. Lisaks soovin tugevdada koostööd teaduskooli, ülikooli teadlaste ning ka ettevõtete vahel, et pakkuda õpilastele paremaid võimalusi karjääri- ja erialavalikutes.»

Tamm lisas, et hoolimata sellest, et ta kuulub ise reaalteadlaste ridadesse, tahab ta atiivsemalt panustada ka niinimetatud pehmete teaduste tutvustamisse.

«Veel soovin teaduskooli programmi lisada rohkem käed-külge-tegevusi, et noortel tekiks seos koolis õpitu ja tavaelus kogetu vahel. Olen «Rakett 69» eelvoorudes näinud palju suurepäraseid noori inimesi, kes on saanud häid kohti olümpiaadidel, kuid nende oskus teemasid tavaeluga siduda on nõrk,» rääkis ta.

Riin Tamm laborispetsialistina TÜ Ühendlaboris.
Riin Tamm laborispetsialistina TÜ Ühendlaboris. Foto: KRISTJAN TEEDEMA / PM/SCANPIX BALTICS

2017. aasta suvel kaitses Riin Tamm Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudis doktoritöö, mis annab paremat lootust personaalmeditsiinile. Tema uurimistöö keskendus ühele geenile ning selle geeni toodetavale valgule ehk ensüümile nimega tiopuriinmetüültransferaas. 

Alates 2015. aastast on ta Eesti Gerontoloogia ja Geriaatria Assotsiatsiooni juhatuse esinaine, varem on ta töötanud nii biokeskuses kui ka geenivaramus teadurina.

Uus direktor alustab tööd 1. augustil 2018. Seni koordineerib teaduskooli tööd juhi kohusetäitja Marek Järvik.

Teaduskooli eelmine direktor Mihkel Kree lahkus omal soovil ametikohalt märtsis.

Tartu Ülikooli teaduskooli direktori ametikohale välja kuulutatud konkursile esitati 15 kandideerimisavaldust. Eksperdikomisjoni hinnangul vastasid nõuetele 10 kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles