Profisportlaste elu ei takista ka diabeet

Greete Palgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Quentin Valognes Tartus Eesimaa Velotuuril näitamas enda raamatut "Diabetes, a teammate for life".
Quentin Valognes Tartus Eesimaa Velotuuril näitamas enda raamatut "Diabetes, a teammate for life". Foto: Greete Palgi

Nädalavahetusel väntavad Tartus paljud sportlased sooviga anda endast parim. USA Team Novo Nordiski meeskonnal on lisaks hea tulemuse saavutamisele veel üks missioon: nimelt on nad esimest tüüpi diabeeti põdevad profisportlased, kes soovivad näidata, et diabeet ei pea tavapärast elu üldse piirama. 

«Tuleb küll olla distsiplineeritud, et diabeedihaigena teha kõike seda, mida teevad teised profisportlased, aga sellega harjub kiiresti,» rääkis profirattur Quentin Valognes, kellel diagnoositi esimest tüüpi diabeet kuueaastaselt. Ta ütles, et nende meeskond tahab inspireerida diabeeti põdevaid inimesi üle maailma, et nad saavad teha kõike, mida teisedki. 

Raamat kogemustest

Valognes avaldas paar aastat tagasi Prantsusmaal raamatu, kus ta räägib enda kogemusest diabeedihaige profisportlasena. «Ma tahan inimesi harida ja motiveerida, et nad mõistaksid, et diabeedidiagnoos pole elu lõpp,» ütles Valognes, kes peab kirjutamist üheks viisiks diabeediga vaimselt toime tulla. 

Eesti laste ja noorte diabeedi ühingu juhataja Kristi Peegel selgitas, et esimest tüüpi diabeeti ei saa ennetada ning see on krooniline haigus. «Kui teist tüüpi diabeeti saab tervisliku eluviisiga ennetada, siis esimest tüüpi diabeeti mitte. Näiteks Eestis on see umbes 700 lapsel,» lausus Peegel. 

Vajalikud insuliinipumbad

Diabeet on Peegli väitel üks keerulisimaid haigusi, kuna sellest ei saa võtta päevakski puhkust. «Diabeedihaiged elavad pidevas koomasse langemise hirmus. Seetõttu on väga oluline, et esimest tüüpi diabeedi haiged saaksid endale insuliinipumbad, mis muudavad kroonilise haiguse kontrollimise palju lihtsamaks,» selgitas Peegel. 

Haigekassa aga ei hüvita modernsete insuliinipumpade soetamist, pakutakse küll umbes kümneaastaste pumpade hüvitamist poole summa ulatuses. «Kas nemad ise võtaksid kasutusele kümme aastat vanad telefonid? Uued pumbad on põhjusega loodud, neid on mugav ja lihtne kasutada,» rääkis Peegel. Praegu maksab näiteks lastefond insuliinipumpade eest, kogudes nende soetamiseks annetusi nii eraisikutelt kui ettevõtetelt. 

Ka profiratturite meeskond Team Novo Nordisk jälgib veresuhkrut tänapäevaste seadmete abil. Lisaks iseenda veresuhkru kontrollimisele hoiavad nad silma peal teistel meeskonnakaaslastel: teavitus veresuhkru järsu muutumise kohta jõuab ka teiste nutitelefonidesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles