Heategev kontsert avab Poola kultuuri päevad

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnapea Urmas Klaas ütleb tere tänaõhtusele orelimängijale ja barokkoreli eksperdile Krzysztof Urbaniakile, kelle kontsert avab Poola kultuuri päevad Tartus.
Tartu linnapea Urmas Klaas ütleb tere tänaõhtusele orelimängijale ja barokkoreli eksperdile Krzysztof Urbaniakile, kelle kontsert avab Poola kultuuri päevad Tartus. Foto: Margus Ansu

Täna õhtul kell 19 mängib Poola organist Krzysztof Urbaniak Tartu Pauluse kiriku orelil, andes heategeva kontserdi, mille tulu läheb Tartu Jaani kirikusse ehitatava barokkoreli heaks.

Kohal on Poola Vabariigi Suursaadik Grzegorz Kozłowski ning saatkonna kultuurispetsialist Sławomira Borowska-Peterson. Sündmus avab Poola kultuuri päevad, mis kestavad pühapäevani.

Neli päeva Poola vaimu

Poola kultuuripäevad Tartus pakuvad töötubasid trükimuuseumis, poola köögi elamust loodusmajas, lelude meisterdamist mänguasjamuuseumis, poola tantse Genialistide klubis, loenguid, keeletunde ja põgenemistoa seiklust, kirjanduslikku kohtumist ja filmielamust.

Suur osa sündmustest on osavõtjaile tasuta või väikse piletiraha eest. Poola kultuuripäevade täpse kava leiab Facebookist sündmuse Polish Culture Days alt või veebilehelt www.polishculturedays.ee

Neid korraldab Tartu ülikool, eesotsas poola keele ja kultuuri külalislektori Joanna Dobosziga.

Kes on Krzysztof Urbaniak

Tänaõhtuse kontserdist kõneldes tuleb märkida, et Krzysztof Urbaniak on maailmas tuntud organist, aga ka Tartule oluline persoon, kuna kuulub eksperdina Jaani kiriku barokkorelitiimi.

Täna ennelõunal võttis Krzysztof Urbaniaki ning Poola Vabariigi Suursaadiku Grzegorz Kozłowski ja saatkonna kultuurispetsialisti Sławomira Borowska-Petersoni vastu Tartu linnapea Urmas Klaas. Koos arutati, millised võiksid olla Jaani kirikusse ehitatava barokkoreli rahastamisvõimalused ning kuidas välja näha sõprussidemed, mis ühendaksid Tartut näiteks Gdanskiga, kus on elanud ja tegutsenud terve koolkond orelimeistreid, sealhulgas Andreas Hildebrandt.

Krzysztof Urbaniak on eksperdina juhendanud orelite restaureerimis- ja uusehitusprojekte mitmel pool Poolas. Aastatel 2011 kuni 2013 taastati näiteks 18. sajandist pärit ajalooline instrument Pasłękis, mis on just Danzigi (Gdanski) koolkonna orelimeistri Andreas Hildebrandti ehitatud pill.

Ka Tartu Jaani kirikusse loodav barokkorel, mille ehituseks õhtuse kontserdiga raha kogutakse, lähtub just Andreas Hildebrandti barokkpillidest.

Praegu juhib Krzysztof Urbaniak ka üht 17. sajandil ehitatud oreli restaureerimisprojekti Olkuszis. Käsil on veel Lodzi konservatooriumi barokkoreliehitus.

Krzysztof Urbaniak on kirjutanud ajaloolisest oreliehitusest ja esitamispraktika aspektidest lausa teadusartikleid, ta on andnud kontserte paljudel kontinentidel ning saanud konkurssidel arvukaid auhindu.

Täna hommikul sisustas Krzysztof Urbaniak ka Jaani kiriku barokiminutid, mis mõeldud lastele.
Täna hommikul sisustas Krzysztof Urbaniak ka Jaani kiriku barokiminutid, mis mõeldud lastele. Foto: Elke Unt

Põnev kava

Täna õhtul kell 19 tulevad Pauluse kirikus ettekandele kolm prelüüdi ja fuugat Johann Sebastian Bachi «Hästitempereeritud klaveri» II vihikust ning koraalivariatsioonid Daniel Magnus Gronau ühelt salapäraselt kadunud kogumikust.

Nimelt avastas Krzysztof Urbaniak koos Saksa organisti Martin Rostiga 2012. aastal Chicago Newberry raamatukogust mikrofilmi Daniel Magnus Gronau loodud 40 koraalivariatsiooniga, aga kogumik ise oli pärast selle sisu mikrofilmile talletamist kadunud. Krzysztof Urbaniak ja Martin Rost andsid selle kogumiku uuesti välja 2015. aastal tänu just sellele avastatud mikrofilmile.

Daniel Magnus Gronau oli 18. sajandi algupoole silmapaistev Danzigi muusik, kelle käsutuses olid 18. sajandi Danzigi orelid, mille olid ehitanud orelimeistrid Friese, Nitrowski ja Hildebrandt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles