Restauraator korrastab skulptuure teadlase läbiproovitud ainega

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restauraator Jaak Sarap (vasakul) ja Mandragora juhataja Ene Sarap koos Tartu ülikooli materjaliteadlase Maido Merisaluga Tartu Uue-Jaani kalmistul Karl August Hermanni haual, mille kivi vajab hoolt, sellelt on puudu ka pronksdetailid.
Restauraator Jaak Sarap (vasakul) ja Mandragora juhataja Ene Sarap koos Tartu ülikooli materjaliteadlase Maido Merisaluga Tartu Uue-Jaani kalmistul Karl August Hermanni haual, mille kivi vajab hoolt, sellelt on puudu ka pronksdetailid. Foto: Margus Ansu

Jaak Sarap, osaühingu Mandragora restauraator, osutas Tartu Uue-Jaani kalmistul jalutades mitmele hauale, ja ütles, et natuke vähem kui paarkümmend aastat tagasi tegi ta selle piirkonna korda. Praegust pilti vaadates on ilmselge, et hauakive tuleks hooldada palju sagedamini kui kord paari-kümne aasta jooksul.

Kui miski on kivisse raiutud või pronksi valatud, siis sinna see jääb! Kui kuulata aga restaureerimisfirma Mandragora juhte, tuleb välja, et öeldu on iganenud tõde. Selleks et kivid ja kujud Põhjamaises kliimas hästi vastu peaksid, ei ole palju küsida abi mõnikord ka ülikooli materjaliteadlastelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles