Peeter Laurson: Kiisler ei sobi ministriks hoolimata erakonna seisukohast tselluloositehase rajamise asjus (20)

Kristel Kaljuvee
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakonnakaaslased vestlesid koosoleku lõppedes Kiisleriga (paremal).
Erakonnakaaslased vestlesid koosoleku lõppedes Kiisleriga (paremal). Foto: Kelly Kukin

Osa Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tartu piirkonna liikmetest eesotsas piirkonna eelmise juhi Peeter Laursoniga saatsid erakonna juhatusele pöördumise, milles paluvad keskkonnaminister Siim Kiisler keskkonnaministri ametist tagasi kutsuda ja parteist välja heita.

Avaldus tõukus esmaspäeval Tartu vaksali kohvikus peetud piirkonna koosolekust, mis kiskus erakordselt tuliseks. Nimelt ei olnud erakonnakaaslased rahul Kiisleri selgitustega, mis puudutasid valitsuses algatatud eriplaneeringut tselluloositehase rajamiseks Emajõe äärde. Kui tartlastest IRLi liikmed leiavad valdavalt, et planeering tuleks koheselt lõpetada, siis minister arvab, et sellega tuleks vähemalt uuringute lõppemiseni edasi minna.

Tartu piirkonna liikmed kostitasid Kiislerit terve rea vürtsikate sõnavõttudega ning esitasid lõpuks ultimaatumi, et kui minister 24 tunni jooksul oma seisukohta ei muuda, algatab piirkond tema mahavõtmise.

Kiislerile antud aeg tiksus täis teisipäeva õhtuks. Kolmapäeva õhtuks olid viis IRL-i liiget asjaomase kirja kokku pannud ja selle teele saatnud. «See on pikk kiri,» rääkis Laurson. «Seal on põhjendatud, miks tuleks tselluloositehase eriplaneering katkestada ja siis on toodud välja ka punktid Siim Kiisleri tegevusetuse kohta keskkonnaministrina,» rääkis Laurson. Kirja koostanud erakonnakaaslased leiavad, et Kiisler ei ole tselluloositehase ehitamise suhtes kujundanud seisukohta. «Ta näeb, et tegemist on keskkonda reostava objektiga, seega peaks ta keskkonnaministrina a priori sellele vastu seisma, mitte otsima võimalusi, kuidas see tehas ikkagi tehtud saaks,» ütles Laurson

Laurson möönas, et tselluloositehase rajamise probleemi Siim Kiisleri tagasi kutsumine ei lahenda, kuid tema sõnul ei sobi Kiisler ministriks hoolimata erakonna seisukohast tselluloositehase rajamise asjus. 

Avaldusele kirjutasid alla Peeter Laurson, Toomas Väli ja Uno Pauts, Urmas Aunin, Jaan Vaiksaar. Peeter Laursoni sõnul on veel neid, kes soovivad kirjale alla kirjutada.

Erakonna Tartu piirkonna juhi Kaspar Koka sõnul kutsub ta lähipäevil kokku piirkonna juhatuse, et kujundada kõnealuses küsimuses ametlik seisukoht ning panna paika edasised sammud.

Laurson ootab piirkonna juhatuselt, et see saadaks erakonna juhatuse eestseisusele kirja, milles palub erakonnal esmaspäevaks tselluloositehase rajamise osas arvamuse kujundada. «On väga oluline, et erakond selles küsimuses lõpuks seiskoha võtaks,» ütles Laurson.

Koka sõnul on väga positiivne, et Tartu piirkonnas on aktiivsed liikmed, kes soovivad erakonna poliitikas kaasa rääkida. «Kahtlemata on neil õigus ettepanekuid teha,» ütles Kokk. 

Millise pöördumise aga Tartu juhatus erakonna eestseisusele teeb, ei osanud Kokk praegu ennustada, sest see sünnib juhatuse ühisel otsusel. IRL-i Tartu piirkonna juhatuses on üheksa liiget. Koka sõnul langetatakse otsus tõenäoliselt homme pärastlõunaks.

Tema nägemus ei ole muutunud. «Alates eriplaneeringu alatamisest kuni praeguse hetkeni on selgunud üks väga oluline asjaolu: selle piirkonna elanikud, kuhu tehast kavandatakse, on väga ulatuslikult selle idee vastu. Minu arvates on see piisav põhjus, et mitte eriplaneeringuga edasi minna,» ütles Kokk.

Tartu Postimehe toimetusel ei õnnestunud eile Siim Kiislerilt toimuva kohta täiendavat kommentaari saada.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles