Eesti klassiku soololaulude plaat tuleb esitlusele Emajõe peal

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaat on esitluseks valmis.
Plaat on esitluseks valmis. Foto: Erakogu

Muusikud Kadri-Ann Sumera ja Iris Oja on enda peale võtnud suurejoonelise ülesande - salvestada ja anda plaadina välja kõik Mart Saare tuntud ja tundmatud soolo- ja ansamblilaulud. Esimene tähis on pandud, üks plaat viiest on valmis, esitlus on täna, laupäeval kell 17 Emajõel ankurdatud Sisevete Saatkonnas.

Mart Saare soololaule jätkub Kadri-Ann Sumera teatel vähemalt viieks albumiks. "Esikplaadil on 33 laulu, nendest 11 esmasalvestust ja veel mitmeid, mille ainus teadaolev salvestus on raadio arhiivi sügavustes. Valik on tehtud nii kunst- kui rahvalaulude seast, siit leiab ka tänini armastatud rahvalike viiside harmoniseeringuid nagu "Vaikne kena kohakene" või "Oh mina väike mehikene"," lisas ta.

Ilma Mart Saareta on Sumera sõnul keeruline eesti muusikalugu ette kujutada, sest koos Tobiase ja Elleriga oli ta üks meie omapärase muusika alusepanijaid, üks esimesi julgeid, kes rajas omale tee üksildasest metsatalust suurlinna Peterburi ja seal tagasi, oma kodumaa kultuuri looma ja sellele oma nägu kujundama.

"Meie jaoks on Saar heliloojana vist põnevaim - alati otsiv, alati ootamatu, tohutult detailipeen ja helikeelelt väga mitmekihiline, omapärane ja vaheldusrikas. Tema loomingus peegelduvad mõjud Chopinilt, Griegilt, Rahmaninovilt, Skrjabinilt, Debussylt, rahvamuusikast - aga alati väga isikupärases Saare-kastmes. Ikka kostab tema muusikast armastust Eestimaa karge looduse vastu - veetis ta ju suure osa oma elust kodutalus Hüpassaares, kus tegi igapäevaselt pikki jalutuskäike metsas ja rabas," märkis Sumera.

Ürgse looduse ja Eesti ajaloo taju ühelt poolt ning kursisolemine tolle aja modernse maailmamuusikaga teiselt poolt inspireeriski Iris Oja ja Kadri-Ann Sumerat valima plaadisarja alapealkirjaks "Mart Saar - maailmapilguga rabalaulik".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles