Pildid ja videod: Emajõe ketis osales hinnanguliselt üle 4500 inimese (41)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu kesklinna on kogunud tuhandeid ja tuhandeid inimesi. Nad on tulnud kaitsma Emajõe puhtust ning toetama linnavolikogu ja seitsme Tartumaa valla volikogu otsust nõuda Emajõe lähedale kavandatava tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamist. Üksteise kõrval seisvatest inimestest on moodustunud paarikümneks minutiks kett, mis ulatub Võidu sillast Kroonuaia sillani. 

Esimesed meeleavaldajad olid saabunud pool tundi varem, nii nagu Emajõe keti korraldajad olid soovitanud teha. Veel varem olid valmis oma vabatahtlikku tööd tegema erisärkides liikluskorraldajad ja teejuhid. Viimaste ülesanne oli juhatada saabujaid keti hõredamatesse osadesse, kusjuures selles aitas neid droonikaamera.

Emajõe ketis osalevad ka veesõidukid. Raeplatsile on püstitatud haisuputka ehk bürokraatiakeeles lõhnahäiringu paviljon, kus keemiatudengid teevad umbes sellist lõhna, mida eritab tselluloositehas.

Emajõe ketti ja sellega kaasnevat kontserti korraldab Sugametsa MTÜ. Vastutava isikuna on kirja pandud Jüri Pilm.

Pärast ketti kontsert

Pärast ketis seismist suunatakse inimesed Atlantise juurde, kus kell 13 algab kontsert, mis kestab vähemalt kaks tundi.

Sellega toetavad meeleavaldust ja astuvad välja Emajõe kaitseks Ivo Linna ja Antti Kammiste, Tõnis Mägi, Lenna Kuurmaa, Juss Haasma ja Trikster, inBoil, Toomas Lunge ja Inga Lunge, Peeter Volkonski, Hardi Volmer, Marten Kuningas, Brigita Murutar ja teised muusikud. Omamoodi saabub esinema Winny Puhh. Kontserdilavaks on Atlantise ette ankurdatud ja veelavaks ehitatud Seto Line’i laev Alfa.

Linnavalitsuse teatel on meeleavalduse ja kontserdiga seoses kella 15-ni suletud liiklus Vabaduse puiesteel lõigus Uueturu - Munga. Uueturu ja Munga tänavasse sissepääs on avatud.

Liiklus suletud kella 15-ni

Linnaliini bussid 6, 8 ja 22 sõidavad linnast väljuval suunal marsruudil Võidu sild - Narva mnt - Ujula - Sauna - Kroonuaia jne. Buss nr 16 sõidab Raatuse - Narva mnt (paremale) - Ujula - Sauna  - Kroonuaia jne. Kõik bussid  peatuvad Kivi ja  Meltsiveski peatustes.

Kesklinna suunas sõidavad bussid 6, 8, 16 ja 21 Lai - Vabadussild - Narva mnt ning peatuvad Vene ja Atlantise peatustes. Bussidel jääb läbimata Vabaduse pst, Raeplatsi ning Palmihoone peatused Vabaduse puiesteel. Ajutine Palmihoone peatus kesklinna suunas asub Laial tänaval botaanikaaia vastas. Tähtvere suunas sõitev bussiliin nr 6  peatub ka Tasku keskuse ees Soola peatuses.

Osalejaid üle 4500

Tartusse kavandatava tselluloositehase vastu korraldatud Emajõe inimketis osales korraldajate hinnangul üle 4500 inimese ja Võidu sillast kuni Kroonuaia sillani ulatunud kett oli kohati mitmekordne.

Pühapäeval Tartus Emajõe kallastel ja sildadel moodustatud inimkett hõlmas kokku neli silda: Võidu silla, Kaarsilla, Vabadussilla ja Kroonuaia silla. Ettevõtmisele andsid värvi erinevad veesõidukid, millest moodustus Emajõele pikk rivi. Lisaks saabus fotosid mujal Eestis toimunud toetuskettidest, teatasid korraldajad.

Pärast ketti peetud sõnavõttudest jäi kõlama mõte, et puhas Emajõgi on väärtus, mida tuleb kaitsta. Eelmine Tartu linnakirjanik Kristiina Ehin märkis, et ei soovi põhimõtteliselt oma lastele õpetada selliseid fraase, nagu näiteks «normaalne saasteprotsent».

«Tartlased peavad saama ise otsustada, kuidas siin asju aetakse. Valitsus, lõpeta see eriplaneering! Tartu sündis, sest siin on Emajõgi. Hoidkem Emajõge, hoidkem kokku,» kõneles meeleavaldusel Tartu linnapea Urmas Klaas, ja tänas kohaletulnuid nii üksmeele kui ka toetuse eest.

Tartu vallavanem Jarno Laur märkis, et inimesed seisid ketis ka Vorbusel, Kärknas ja mujal.

«Me pole millegi vastu, oleme puhta Emajõe poolt.Jõgi peab kuuluma inimestele, konnadele, kaladele, lindudele, see ei ole solgiauk,» toonitas Laur.

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles