Jõgeva linnasüdant kaunistavad Betti Alveri luuleread

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömehed sättisid täna hommikul esimesena metallist luuleread Betti Alveri muuseumi ees asuva laternaposti külge
Töömehed sättisid täna hommikul esimesena metallist luuleread Betti Alveri muuseumi ees asuva laternaposti külge Foto: Eili Arula

Tänasest ripuvad Jõgeva kesklinnas tänavavalgustuspostide küljes metallist luuleread, mis on ilmunud Jõgeval sündinud ja kasvanud luuletaja Betti Alveri sulest.

Kokku ripuvad Alveri luuleread kuue tänavavalgustusposti küljes. Üks neist asub Betti Alveri muuseumi ees, üks Alveri pargi kõrval ning neli kesklinnas purskkaevu pargis.

Read Betti Alveri luuletusest «Lähen müüjaks», mis ripub Alveri muuseumi ees asuva laternaposti küljes.
Read Betti Alveri luuletusest «Lähen müüjaks», mis ripub Alveri muuseumi ees asuva laternaposti küljes. Foto: Eili Arula

Betti Alveri muuseumi juhataja Toomas Muru rääkis, et Alveri luule linnaruumi toomise idee käis välja Ly Lestberg, kes on Alveri muuseumi poolteist aastat tagasi avatud uue püsiekspositsiooni kontseptsiooni üks autoreid.

Lestbergi idee oli, et Alveri looming peaks olema Jõgeval nähtav ka muuseumist väljaspool ning sellest tekkiski mõte teha linnaruumis nähtavaks mõned Alveri luuletused.

«Algul oli mõte panna üles metallist infotahvlid, kus luuletused peal, aga mu meelest oli see liiga tavaline idee ning ka haavatav vandalismile,» lisas Toomas Muru.

Tohuto OÜ disainer Kärt Maran pakkus välja hoopis efektsema lahenduse: alumiiniumtähtedest koosnevad luuleread, mis paigutatud tugevatele metallribadele, kinnitada klambritega laternapostidele. Nii «hõljuvad» luuletused justkui õhus ning köidavad möödujate tähelepanu. Marani idee vormis metallist luuleridadeks Tuumiks Stuudio OÜ.

Luuleread, mis nüüd Jõgeva kesklinnas tänavapostide küljes ripuvad, valis välja Alveri muuseumi juhataja Toomas Muru.

«Luuleridade metallkonstruktsioonid on tehtud selliselt, et need peavad ilmastikule hästi vastu ning loodetavasti jäävad Jõgeva linna igavesest ajast igavesti,» lisas Muru.

Linnaruumi toodud luuletusi esitletakse publikule homme teoks saaval muuseumiööl. Kell 21 jalutab Alveri muuseumi juht Toomas Muru koos rahvaga kesklinnas täna üles sätitud luuleridade juurde ning tutvustab väljapanekut ja posti küljes rippuvat loomingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles