Tartu kesklinna paigaldatakse viis elektriautode kiirlaadijat

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriautode kiirlaadija.
Elektriautode kiirlaadija. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tartu linnavalitsus tunnistas elektriautode kiirlaadijate riigihankel edukaks osaühingu Elektritransport pakkumuse maksumusega 119 274 eurot, see sisaldab nii laadijate ostu kui ka paigaldust. 

Viis elektriautode kiirlaadijat paigaldatakse nelja asukohta kesklinna piirkonnas: Aura keskuse ja Turu tänava spordihoone vahele (kaks laadijat), Väike-Turu ja Soola tänava nurgale (bussijaama vastas olevasse parklasse), Küüni ja Uueturu tänava nurgale (kaubamaja ja Poe tänava pargi vahel) ning Poe tänavale Vabaduse puiestee poolses otsas. 

Abilinnapea Raimond Tamme sõnul on laadijate paigaldamise eesmärk soodustada elektriautode kasutamist Tartus. «Hetkeseisuga on kiirlaadijaid võimalik leida mitmes linnaosas, kuid mitte kesklinnas. Nõudlus linna südames elektriauto laadimise järele on aasta-aastalt kasvanud ning uued laadijad aitavad täita olulise tühimiku kiirlaadijate võrgustikus. Pikas perspektiivis loodame selliste sammudega vähendada õhusaastet ja liiklusmüra ning muuta linnakeskkonda inimsõbralikumaks,» selgitas ta. 

Kiirlaadijate hankimist ja paigaldust rahastatakse rahvusvahelisest projektist SmartEnCity, mille käigus luuakse kesklinnas asuvast hruštšovkade piirkonnast tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa. Projekti üks peamisi tegevusi on nõukogudeaegsete kortermajade renoveerimine liginullenergiahooneteks, kuid nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi ka kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises. Projekti üks tegevusi on veel rattaringluse loomine Tartusse. 

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles