Vahi küla võitleb uue kortermaja tuleku vastu

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahi küla Mõisapuiestee 54 krundile on toodud uue korterelamu rajamiseks juba terve virn vanu paneele. Ümberkaudsete eramute omanikud aga suurt maja oma naabriks ei soovi.
Vahi küla Mõisapuiestee 54 krundile on toodud uue korterelamu rajamiseks juba terve virn vanu paneele. Ümberkaudsete eramute omanikud aga suurt maja oma naabriks ei soovi. Foto: Kristjan Teedema

Tartu valla korraldus anda võimalus endisele väikeelamumaale kahekorruselise kuue korteriga maja püstitamiseks on pannud Vahi küla elanikud protestiallkirju koguma, sest väidetavalt pole vallavalitsus lubadustest kinni pidanud.


«Kui mina selle krundi ostsin, siis uurisin, kas siia on võimalik ka paarismaja ehitada. Aga mulle öeldi nii resoluutselt «ei» ja see mõte jäi kohe katki,» meenutas Vahi küla elanik Kaido Tämm, kes ostis plaanitava kortermaja lähedusse maatüki viis aastat tagasi.

«Mulle põhjendati, et kõik siia rajatud kommunikatsioonid ja teed on mõeldud ühepereelamutele ning kui ehitada paarismaja, hakkavad ka teised tahtma,» ütles Tämm, kes on valla käitumise pärast pahane. «Ma ei saa aru, kust see piir siis jookseb, sest ka vallaarhitekti sõnul lükkasid nad omal ajal kõik sellised planeeringutaotlused tagasi.»

Kategooriliselt vastu

Samamoodi väljendas vallavalitsuse tegevuse kohta kriitikat Vahi küla elanik Tiia Karelson, kelle ühepereelamu jääb vaidlusalusest krundist vaid mõnekümne meetri kaugusele. «Mina tulin siia kindla teadmisega, et ostan maja eramupiirkonda. Vallast öeldi selgelt, et see on eramumaa,» ütles Karelson, kes kolis Vahi külla aasta tagasi.

Mai algul saatis Ka­­relson valda kirja, milles teatas, et on kategooriliselt vastu valla algatatud Mõisapuiestee 54 detailplaneeringu muutmisele ning on vajaduse korral nõus isegi kohtusse minema. Lisaks elukeskkonna kvaliteedi halvenemisele tuletas ta vallale meelde, et kehtiva detailplaneeringu järgi teadsid nad kindlalt, et nende lähipiirkonda ehitatakse ainult väikeelamuid.

Tagatipuks on Karelsoni sõnul arusaamatu, miks vald soosib kortermaja ehitamist, kui samas piirkonnas seisavad Merko ehitatud kolmekorruselised kortermajad siiani tühjalt. «Selleks majaks poleks mingit vajadust,» oli Karelson kindel. «Meie oleme kõik seda meelt, et sellist maja siia lubada ei tohiks,» lisas Tämm.

Otsitakse lahendust

Tartu vallaarhitekt Egle Klaassen ütles, et elanike vastuväited on üsna emotsionaalsed ning pole tõestatud, kuidas uue kortermaja tulekuga liiklustihedus suureneb või turvalisus väheneb. Samas kinnitas Klaassen, et kui avalikkuse surve nii suureks läheb, ei saa vald teha täiesti vastukäivaid otsuseid.

«Praegu tundub, et vastuseis on päris suur. Inimestel on isegi advokaadid juba välja otsitud, aga keegi ei taha ju hakata kohtus vaidlema,» ütles Klaassen ning lisas, et jõupositsioonilt ei taha vald ühe või teise kasuks otsustama hakata. «Võib-olla on võimalik leida mingisuguseid kompromisslahendusi.»

Vallal on otsuse kujundamiseks aega neli nädalat. Eelmisel ja üle-eelmisel nädalal sel teemal koos istunud vallavalitsus kindlat seisukohta ei võtnud. Järgmiseks teisipäevaks on vald kuulutanud välja avaliku koosoleku. Arutelule on kutsutud kõik vastuväidete esitajad ja planeeringu koostamisest huvitatud.

«Ma arvan, et pärast seda saab öelda valla seisukoha,» lausus Klaassen.

Kinnistu omaniku Rein Valgu volitatud esindaja Ingmar Baida arvas, et ümberkaudsetel elanikel on liiga vähe teavet ning neid on võimalik veel ümber veenda.

«Praegu arvavad inimesed, et tuleb üks inetu maja. Tuleb veel tutvustada. See asi on valla otsustada. Vald peab ütlema, kas vastuseis on põhjendatud või mitte. Kui öeldakse, et ei saa, siis ikka ei saa,» rääkis Baida ja lisas, et tema soov oleks krundil kohe ehitama hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles