Tartu ülikool võttis 24,4 miljonit eurot laenu

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Kristjan Teedema

Rektori kohusetäitja Tõnu Lehtsaar sõlmis eile, 15. mail ülikooli nimel lepingu OP Corporate Bankiga, et laenata 24,4 miljonit eurot kolme ehitusinvesteeringu rahastamiseks.

Tegu on kõige suuremahulisema laenulepinguga Tartu ülikooli ajaloos. Laenuleping on sõlmitud kümneks aastaks ja intressimäär on kolme kuu euribor pluss marginaal 0,52 protsenti. Laen võetakse välja kolmes osas 2018. aasta jooksul.

Tartu ülikooli finantsjuht Taimo Saan kommenteeris, et laenutingimusi saab lugeda ülikoolile soodsaks. 

Tartu ülikooli laenuportfelli suurus oli enne uut lepingut 9,51 miljonit eurot. Lisandunud laen suurendab ülikooli laenukoormuse aasta lõpuks 32,14 miljonile eurole. Nii palju laenukapitali pole ülikooli bilansis kunagi olnud. Selle rekordi ülikool järgmisel aastal siiski ületab: Delta maja ehituse finantseerimiseks võetakse Saani väitel veel laenu.

«Küll ei saa rekordiületus uuel aastal olema väga suur. Nimelt on ülikooli finantsstrateegias sätestatud, et ülikooli laenukoormus jääb alla neljandiku ülikooli aastatuludest,» teatas Saan. Ülikooli tulud 2017. aastal olid 149,77 miljonit eurot, mis lubab laenuportfelli viia kuni 37,44 miljonile eurole.

Laenusummat kasutatakse:

raamatukogu rekonstrueerimiseks (rekonstrueerimisleping aktsiaseltsiga Ehitustrust ja osaühinguga Tallinna Ehitustrust, 6 900 000 eurot);

spordihoone juurdeehitiseks (ehitusleping aktsiaseltsiga Tartu Ehitus ja KRC Ehitus osaühinguga, 12 029 122,97 eurot),

Delta maja ehituseks (ehitusleping ehitusfirmaga Rand ja Tuulberg ja aktsiaseltsiga Ehitustrust, 28 425 600 eurot).  

Ülikooli nõukogu, kes on käesoleva aasta eelarvet vastu võttes kinnitanud ka eelnimetatud laenu võtmise, on selgelt välja öelnud, et finantsstrateegias sõnastatud laenuportfelli ülempiiri tõsta ei planeerita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles