Lossipere plaan Apollo kuju tagasi Alatskivile tuua jooksis liiva (1)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu restaureerimisele minev Kõdesi Apollo kuju on Kadrioru parki kaunistanud juba 80 aastat ning näib, et nii jääbki.
Tänavu restaureerimisele minev Kõdesi Apollo kuju on Kadrioru parki kaunistanud juba 80 aastat ning näib, et nii jääbki. Foto: Tairo Lutter

Alatskivi lossist umbes kaks kilomeetrit põhja pool Kõdesi metsas konutab lahmakas rändrahn, mille küljes turritavad raudvardad meenutavad aegu, kui rahnu otsas ilutses toonase mõisniku parun Arved von Nolckeni poolt 19. sajandi lõpus püstitatud Belvedere Apollo kuju. Viimane viidi president Konstantin Pätsi korraldusel 1937. aastal Kadrioru parki, kus see asub siiani.

Eelmise aasta lõpus hakkas aga lossipere pidama plaani, et ehk saaks kuju pealinnast tagasi koju tuua. Et kuju algne asupaik on üsna metsikuks muutunud, siis mõeldi, et Apollo võiks kaunistada lossiesist platsi – seda enam, et see oli olnud ka parun von Nolckeni soov. Kõdesisse viidud kuju tema abikaasa Josephine nõudmisel.

Mitmeid nüansse

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles