Täna 30 aastat tagasi ilmusid isamaalaulude kontserdile Tartus esimesed sinimustvalged lipud (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu muusikapäevade kontserdil Tähtvere lauluväljakul 14. mail 1988 lehvisid esimesed sinimustvalged lipud.
Tartu muusikapäevade kontserdil Tähtvere lauluväljakul 14. mail 1988 lehvisid esimesed sinimustvalged lipud. Foto: Aivar Ruukel

Tartu muusikapäevad tulid täna, 14. mail 30 aastat tagasi kuulajate ette esimeste võidukalt lehvitatud sinimustvalgete lippude ja Alo Mattiiseni «Viie isamaalise laulu» kõlades. Toonast laulmist meenutades ütles Ivo Linna, et tunne oli nii ülev ja pidulik, et pisaraid ei saanud tagasi hoida muusikud ega publik.

Esimene lipp ilmus lagedale kõigepealt lauluväljaku servale ja liikus hiljem lava poole.
Esimene lipp ilmus lagedale kõigepealt lauluväljaku servale ja liikus hiljem lava poole. Foto: Aivar Ruukel

Tartu muusikapäevade korralduskomitee toonase eestvedaja Riho Illaku sõnul ilmusid just Tähtvere lauluväljakul kontserdi ajal, kus kõlasid Mattiiseni isamaalaulud, publiku hulka esimesed sinimustvalged.

Esimese sinimustvalge lipu Tartu muusikapäevade kontserdile Tähtvere lauluväljakul 14. mail 1988 toonud noormees viis selle kontserdikuulajate vahele lava lähedale.
Esimese sinimustvalge lipu Tartu muusikapäevade kontserdile Tähtvere lauluväljakul 14. mail 1988 toonud noormees viis selle kontserdikuulajate vahele lava lähedale. Foto: Aivar Ruukel

Siinse uudise juures on kaks amatöörfotograafi pilti. Nende autor on praegu Soomaal loodusmatkasid korraldav Aivar Ruukel, kes töötas 21-aastase noore mehena muusikapäevadel vabatahtliku turvamehena. «Esimest sinimustvalget lippu silmasin esmalt pealtvaatajate lava ülaservas,» meenutas ta. «Mehed hoidsid seda seal kahe vahel ja jälgisid kontserti. Siis aga üks neist tuli koos lipuga alla meie sekka näppu viskama ja kaasa laulma. Sellest hetkest ongi need pildid tehtud.»

Tartu laululava tulepüramiidi jalamile kinnitati tänavu mai esimesel nädalavahetusel mälestustahvel, et tähistada Alo Mattiiseni, Jüri Leesmendi ja Henno Käo «Viie isamaalise laulu» esmaesitust samal lauluväljakul 14. mail 1988. Tahvel avatakse pidulikult 17. juunil kontserdil «5 isamaalist laulu». Ivo Linna käis tahvlit vaatamas ja andis intervjuu, mis ilmub homses Tartu Postimehes.

Hea lugeja, kui sul on isiklikke pilte või videojäädvustusi tollest päevast, oled teretulnud neid Tartu Postimehega jagama. Kirjuta aadressile raimu.hanson@postimees.ee.

Ivo Linna käis vaatamas Tartu lauluväljakul tulepüramiidi müüritisele kinnitatud mälestusplaati. Teda pildistas Antti Kammiste.
Ivo Linna käis vaatamas Tartu lauluväljakul tulepüramiidi müüritisele kinnitatud mälestusplaati. Teda pildistas Antti Kammiste. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles