ERMi Heimtali muuseumis avati keraamik Leo Rohlini isikunäitus

Kristel Kaljuvee
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi Heimtali muuseum, uksel sisenemas vaibakunstnik Anu Raud.
ERMi Heimtali muuseum, uksel sisenemas vaibakunstnik Anu Raud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Sel nädalal avati Eesti Rahva Muuseumi sõsarmuuseumis Heimtalis keraamik ja emeriitprofessor Leo Rohlini isikunäitus «Siit nurgast ja sealt nurgast». Näitus on pühendatud vaibakunstnik akadeemik Anu Raua 75. sünnipäevale.

«Möödunud suvel oli mul rõõm kududa Anu Raua juhendamisel oma lõim Eesti sajandivaipa. Siis tegigi Anu mulle ettepaneku korraldada Heimtalis näitus, mille võtsin tänuga vastu. Olles siinmail, meenub mulle, et just Heimtalis olin Tartu kunstikooli õpilasena 1958. aastal suvisel maalipraktikal. Seega on siin üks lähtepunkte, kust sai alguse kogu minu edaspidine loominguline tegevus,» ütles Leo Rohlin.

Heimtali muuseumi juures rahvamajas eksponeeritud näitusel näeb väikest valikut Rohlini 1980.–1990. aastatel valminud vormikeraamikast, lähiminevikus loodud keraamilisi seinareljeefe ja tekstiilifragmentidest kujundatud installatsiooni.

Näitus jääb avatuks 21. juulini.

Leo Rohlin on mainekas Eesti keraamik ja keraamikapedagoog ning Eesti kunstiakadeemia emeriitprofessor. Pedagoogi- ja loomingulise töö kõrvalt on ta välja andnud kaks mahukat raamatut: "Keraamika käsiraamat" (2003) ja "Eesti keraamika ajast aega" (2007). Ta on osalenud rohkem kui üheksakümnel näitusel nii Eestis kui ka välismaal ning tema töid leidub Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseumis, Eesti ajaloomuuseumis ja Porvoo linnamuuseumis Soomes.

Homme, 10. mail tähistab vaibakunstnik, emeriitprofessor ja akadeemik Anu Raud oma 75. sünnipäeva. Raua juubelile on pühendatud ka ERMi galeriis novembrini avatud ülevaatenäitus «Isamaastikud». Lisaks on nii ERMis kui ka Heimtali muuseumis võimalik tutvuda Raua tööde kavandite väljapanekutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles