Video: kuidas valmis 30 aastat tagasi ajaleht Edasi (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

30 aastat tagasi oli ajalehetoimetuses peamine infokandja paberileht. Kui ajakirjanikud olid sellele oma lood pliiatsi, pastaka või sulepeaga kirja pannud, liikus see masinakirjutaja, keeletoimetaja, toimetaja asetäitja ja tehniliste toimetajate silma alt läbi trükikotta. UTTV säilitab videot, mis annab seda kõike edasi ajalehe Edasi toimetuse ja Hans Heidemanni nimelise trükikoja tegevust jäädvustades 30 aastat tagasi ajakirjanduspäeval, 5. mail 1988.

Üleliidulist ajakirjanduspäeva tähistati ka Eesti NSV lõpuaastail 5. mail. Ühtlasi oli ja on praegugi see bolševistliku ajalehe Pravda esimese numbri ilmumise aastapäev ning Nõukogude Liidus austatud Karl Marxi sünniaastapäev.

Video on salvestanud 5. mail 1988 VHS-kassetile Tartu Riikliku Ülikooli õppetehnika osakonna juhataja Olav Kiis. Reporteri osas on ajaloolane Hillar Palamets.

Video on 4 minuti ja 44 sekundi pikkuseks monteerinud Margus Ansu. Salvestise on lubanud monteeritult avaldada UTTV. Täies pikkuses, 1 tund ja 35 minutit, saab seda vaadata UTTV veebilehe vahendusel. Sealhulgas on jäädvustatud mitukümmend minutit Edasi toimetuse endiste töötajate haudadel küünalde süütamist ning samuti ajaliselt rohkesti Rahvarinde rakukese moodustamist toimetuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles