Galerii: näitus vanast Tartust viis kokku muuseumi teatriga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnamuuseum avas täna romantilise alatooniga näituse «Randevuu. Kohtumispaik Tartu», mis viis kokku muuseumi teatriga.

Näitusekülastaja pilgu all on kolmes toas 1920. ja 1930. aastate Tartust pilte, lugusid ja vanu asju. Läbivaks teemaks on kohtumised, toonased kombed ja paigad, armastus ja õnn. Väljapanekus on esile toodud nondest aastatest mõned Emajõelinna kultuuri- ja majanduselu mõjutanud isikud, nagu näiteks Friedebert ja Elo Tuglas, Betti Alver ja Heiti Talvik, Karin Luts, Konstantin Jaik, Holger Segerlin, Evald Rooma jt.

Kolmes toas ringiliikuja tunneb ennast kui linnatänaval, kus teda ümbritseb kõnekõmin. Monolooge ja dialooge esitavad nimetatud omaaegsete suurkujudena näitlejad ehk – nagu on targasti öeldud linnamuuseumist lähetatud pressiteates – tegemist on lavastuslikku laadi näitusega, mille narratiivi aitab esile tuua kuuldemänguline komponent.

Tartu linnamuuseum on teinud selle suure väljapaneku puhul koostööd teatriga. Nimelt on näituse kureerinud Silver Kaldma, Kristi Musteikis ja Silja Paris ning lavastanud ja kujundanud Tartu Uue Teatri kunstnik Kristiina Põllu ja loominguline juht Ivar Põllu.

«Randevuu. Kohtumispaik Tartu» toob kaasa tiheda programmi, millesse kuuluvad lähemal ajal (3. mail kell 17–19) bussiretk kunstiajaloolase Enriko Talvistuga Tamme, Maarjamõisa ja Tähtvere mõisasse ning (11. ja 12. mail kell 21–22.30) Tartu Uue Teatri lavastuse «Sajand armastuskirju» etendused linnamuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles