Marko Mäetamm teeb Karksi-Nuias hüvastijätunäituse ja -kontserdi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mäetamm.
Marko Mäetamm. Foto: Beksultan Oguz

Voronja galerii näitustesarja «Lätted» kolmas väljapanek avatakse 30. aprillil vaid kaheks päevaks Viljandimaal Karksi-Nuias kunstnik Marko Mäetamme lapsepõlvekodus, teatasid galeristid Kaili Kask ja Raul Oreškin. Avamisele järgneb garaažikontsert.

«Keset Karksi-Nuiat kõrgub kollane eestiaegne majamürakas, mida tuntakse selle kunagise omaniku, kuuldavasti Siberis surnuks nälginud suurettevõtja nime järgi Lõmpsi majana,» kirjeldas Marko Mäetamm oma lapsepõlvekodu.

Kunstniku lapsepõlvekodu

Selle maja teisel korrusel kahetoalises korteris elas perekond Mäetamm – isa, ema ja kaks last ning tihti ka vanaema. Kui Mäetamme pere noorim laps Marko oli jõudnud kaheksandasse klassi, läks lootusetult räämas maja kapitaalremonti. Pere pidi kolima bussijaama kõrvale tillukesse ja veel lootusetumalt räämas puumajja, mis tuli neil ise korda teha.

«Selle aasta jaanipäeval antakse maja linnale tagasi ning suure tõenäosusega lammutatakse, kui ta just ise enne kokku ei vaju,» ütles Marko Mäetamm. «Näituse avamine ja sellele järgnev garaažikontsert on minu hüvastijätt Nuiaga.»

Maja vastas asuvas kunstniku isa ehitatud garaažis, mida ootab pärast tühjakskolimist ees tõenäoliselt samuti lammutamine, annab kontserdi ansambel Marko Mägi Trio koosseisus Marko Mägi, Kiwa ja Marko Mäetamm.

Voronja galeristid ootavad kõiki vaatama keeruka ajalooga maja ja Marko Mäetamme varajasi seninägemata töid ning lisaks ka hilisemaid vähemnähtud töid.

Näitust saab Karksi-Nuias aadressil Viljandi mnt 2 vaadata vaid kaks päeva – 30. aprillil kell 18-21 ja 1. mail kell 12-17.

Näitusele bussiga

30. aprillil väljuvad Tartust ja Tallinnast näitusele kunstibussid.

Tallinna buss väljub draamateatri kõrvalt kell 14.30. Bussisõiduks tuleb registreeruda meiliaadressil ev100@cca.ee. Edasi-tagasi-pilet maksab 12 eurot. Buss alustab Tallinnasse tagasisõitu kell 20.30.

Tartu buss väljub Vanemuise alumisest parklast kell 16.15 ja alustab tagasisõitu samuti kell 20.30. Kaheotsapilet maksab 8 eurot. Selleks bussisõiduks tuleb samuti registreeruda, kiri tuleb saata e-posti aadressile raul.oreskin@gmail.com.

Näitustesari «Lätted» kuulub  Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva kunstiprogrammi. Galeristide teatel valmib Ly Lestbergi ja Liina Vedleri abiga igast näitusest videoülevaade ja lisaraha leidmisel lõpuks ka dokumentaalfilm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles