Liftivaba päev ajas kontoritöötajad arvutitoolidelt treppidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 25. aprillil tähistati Tartu kõrghoones Plaskus ülemaailmselt liftivaba päeva, et suunata liftikasutajad  hoopis treppe eelistama. 

Liftivaba päeva puhul korraldati Plaskus võistlus, kus tuli kõndida esimeselt 13. korrusele. Osavõtjad said end proovile panna keskpäevast kella üheni ning tunni jooksul võttis üritusest osa 136 inimest.

Võistluse alguses ütles Markus Moosar, et läheb iga päev kuuendale korrusele tööle mööda treppe, sest liftid vahepeal rapuvad ning teevad kummalist häält. «Pealegi tundub see äge üritus,» lisas ta. Moosar nentis, et selliseid üritusi võiks kontoritöötajatele tihemini olla, sest need murravad rutiini. «Enamik meist istume ju, selg küürus, arvuti taga. Vahepeal tuleb ennast natuke liigutada ka.»

Finišis ehk 13. korrusel, kuhu joosta ei tohtinud, hindas Moosaar võistlust lihtsaks. «Higi laubale ei tulnud. Enne kiitlesin, et võtan kaks astet korraga, aga rahvas läks massina ja seega tuli rahulikult jalutada,» selgitas Moosaar. Ta lisas, et ehk ronib veel ühe korra 13. korrusele siis, kui rahvast on vähem.

Esimesena jõudis võistluse läbida kontoritöötaja Sülly Parksepp, kes tõdes, et 13. korruse ronimine võttis küll hingeldama, aga üritus oli lõbus. «Kui kõik teevad kaasa, on mõnus meeskonnatöö tunne ka, ei tunnegi väsimust,» rääkis Parksepp.

Estiko juhataja Ain Tammvere sõnul on trepist liikumisel väga palju eeliseid. Näiteks ei pea trepist minnes ootama, vajutama nuppe ja sageli mitmel korrusel peatuma.

«Trepist käimine on ka hea koormustest, mis näitab ära, kui heas vormis oled. Miks mitte lõhkuda igapäevast mugavat rutiini,» sõnas Tammvere ning lubas ka ise täna liikumiseks vaid treppe kasutada.

Ülemaailmne liftivaba päev ehk No Elevators Day sai alguse kolm aastat tagasi Ameerikast ning levis kiiresti Euroopasse. Liftivaba päeva eesmärk on pöörata inimeste tähelepanu oma liikumisharjumustele ning sportlikele eluviisidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles