Inspektorid on Peipsilt kõrvaldanud üle saja röövvõrgu

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema

Niipea, kui veekogudest on jää läinud ja kala hakkab liikuma, on väljas ka röövpüüdjad. Peipsi järvel hakkas jää liikuma 10. aprillil ja sellest alates on keskkonnainspektsiooni inspektorid eemaldanud Peipsist 109 ebaseaduslikult püügile pandud nakkevõrku. 

Võrgujadasid oli kokku 25 tükki, need on olnud eri pikkusega. Lisaks on Peipsisse suubuvatest kraavidest avastatud seitse nakkevõrku ja kaks juhtaiata mõrda. Kevadel kudeajal on kala kalda ääres madalas vees ja kraavides, kust teda on kerge kätte saada.

Keskkonnainspektsiooni peainspektori Ivo Kase sõnul ongi põhiline röövpüügivahend võrgud, mis on odavad ja millest ilma jäämine ei ole röövpüüdjatele suur probleem. Kui õnnestub pisut kala saada, on võrk ennast juba tagasi teeninud.

Vahelejäämisel tuleb aga arvestada krõbeda trahviga: kalapüügiseadus näeb ette sellise teo eest rahatrahvi kuni 1200 eurot. Lisaks trahvile tuleb hüvitada ka kalavarudele tekitatud kahjud.

Seega rõhutab Kask, et enne loata püügile minekut tuleks mõelda, palju võiks osta kala mõnesaja euro eest ametlikult ning palju loodetakse saada mõne võrguga.

«Tõenäoliselt tuleb seaduslik variant mitu korda odavam,» nentis Kask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles