Uuselamute ühe suure puuduse saab likvideerida vaid kolme tunniga

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT02:MAAMESS 2018 :TARTU, EESTI, 19APR18
Esimene p
TRT02:MAAMESS 2018 :TARTU, EESTI, 19APR18 Esimene p Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Linnade lähistele kerkivates uuselamurajoonides on pahatihti üks oluline puudus. Nimelt pole sealsete eramajade juures keldrit.

Nüüd on võimalik soovijail endale lasta kelder maja juurde paigaldada lausa kolme tunniga. Eestis tegeleb moodulkeldrite valmistamise ja paigaldamisega Revonia keldrikoda.

Ettevõtte juhatuse liige Rauno Oja selgitas, et praegu on nad ainukesed Eestis, kes moodulkeldreid valmistavad.

«Vanade talumajade juures on kelder hädavajalik element, paraku Eesti taasiseseisvumise ajal ehitatud hoonetel millegipärast keldreid juurse ei ehitatud, kuid nüüd, mil on taas moodi läinud kodumaise ja värske toidu tarvitamine, pole uute elamute juures juurikate ja hoidiste tarvis sobivaid ruume,» sõnas Oja.

Moodulkeldri sisemus
Moodulkeldri sisemus Foto: SILLE ANNUK / PM/SCANPIX BALTICS

Revonia keldrikoda kasutab moodulkeldrite ehitamise juures saja-aasta tagusest ajast pärit töövõtteid, tehnikaid ja materjale.

«Näiteks uksed teeb meil meister kalasabatappe kasutades ning uksehinged, lingid ja isegi naelad on sepistatud,» kirjeldas Rauno Oja.

Keldrikoja meistrid valmistavad keldrid tellimustööna. «Hinnad algavad umbes kuuest tuhandest eurost, kuid oleme tellimusena teinud ka 30 000 eurot maksnud keldri,» märkis Oja.

Lisaks juurikate hoidmiseks mõeldud maakeldritele, valmistavad keldrikoja meistrid ka veinikeldreid ning isegi keldersaunasid ja keldreid, kus saavad härrasmehed käia konjakit ja sigareid nautimas.

«Kui maa sisse on keldri jaoks sobiv auk kaevatud, võtab tavalise maakeldri paika panek aega vaid kolm tundi,» lisas Oja.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles