Käguvaablane laseb lastel peremehe tappa

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käguvaablane, kes on tabatud hetkelt, mil ta puurib munetiga läbi puidu, et seejärel muneda seal peituvale peremehele.
Käguvaablane, kes on tabatud hetkelt, mil ta puurib munetiga läbi puidu, et seejärel muneda seal peituvale peremehele. Foto: Gerald Kiefer/Scanpix/PantherMedia

Eestis ja mitmel pool mujal levinud käguvaablane ehk käguvamplane on putukas, kelle jõhkrust tegutsemisel ei suuda esmapilgul ületada ükski inimene. Ta muneb munad teise olendi ehk peremeeslooma kehasse ning seal kooruvad tema vastsed. Viimased hakkavad ohvrit sööma, arenevad ning tapavad lõpuks peremehe sootuks. Kas tegu on saatana käsilase endaga?

Käguvaablase uurimisse on panustanud ka Tartu ülikooli loodusmuuseum, mille teaduri Villu Soone sõnul loomariigis hinnanguid stiilis jõhker või leebe anda ei maksaks. «Üks liik ei asu teisest evolutsiooniliselt kõrgemal tasemel, kõik liigid on eluks Maal ühtmoodi hästi kohanenud ja looduses võrdsed,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles