Tuhat noort gümnasisti kirjutas koolis viimast kirjandit

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti keele eksamil osales ligi tuhat Tartu abiturienti.
Eesti keele eksamil osales ligi tuhat Tartu abiturienti. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Abiturientidel algasid riigieksamid, täna murdis Tartu ligi tuhat noort pead eesti keele riigieksamil. Hommikul kell kümme alanud ning pärastlõunal poole neljani kestnud eksam koosnes kahest osast.

Ühes osas tuli abiturientidel lahendada alustekstidel põhinevaid tekstimõistmis- ja kirjutamisülesandeid. Selles osas oli valida nelja teksti vahel: eksami sooritaja sai analüüsida katkendit Mihkel Muti romaanist «Eesti ümberlõikaja», innovatsiooni käsitlevat katkendit Wolf­gang Drechsleri artiklist ja intervjuust Rainer Katteliga, Rein Ahase artiklilt «Rännata maailmas, kus kõik jääb hiirekliki kaugusele» ning katkendeid Eesti rahvusringhäälingu (ERR) kodulehel avaldatud keeleteemalistest artiklitest.

Eksami teises osas tuli kirjutada ligi neljasajasõnaline kirjand. Teemasid oli neli: kui kerge või raske on inimestel iseendaks jääda kiiresti muutuvas maailmas, kuidas kultuur ning majandus üksteist mõjutavad, miks inimesed tänapäeval rändavad ja/või endale uut elupaika otsivad ning kuidas noorte keelekasutus mõjutab eesti keele tulevikku.

«Soovin, et te eesti keele eksamil näitaksite parimat eksamiülesannete mõistmist ning kaunist eesti keele kasutust,» ütles haridus- ja teadusminister Mailis Reps hommikul abiturientidele.

Riigieksamite perioodi avanud eesti keele eksamile oli kogu Eestis registreerunud 6772 gümnaasiumi ja kutseõppeasutuse lõpetajat. Tartu linnas tegi eesti keele eksamit 985 ning Tartu maakonnas 266 abiturienti.

Järgmine riigieksam, inglise keel, ootab noori ees 4. mail. Matemaatika riigieksam on 25. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles