Tartu volikogu koguneb ühe õigusakti pärast istungile

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Urmas Klaas kõnelemas volikogu istungil, kus võeti vastu tselluloositehase planeerimist tauniv deklaratsioon.
Linnapea Urmas Klaas kõnelemas volikogu istungil, kus võeti vastu tselluloositehase planeerimist tauniv deklaratsioon. Foto: Margus Ansu

Tavaliselt korra kuus kogunev Tartu volikogu peab aprillis veel kaks istungit, et jõuda vastu võtta linna uus põhimäärus ja vältida nii olukorda, kus volikogu tegevuse õiguspärasus võiks kahtluse alla sattuda.

Uue põhimääruse kehtestamise vajadus tuleneb haldusreformi seadusest ja peaks olema seaduse järgi tehtud kuus kuud pärast volikogu valimise tulemuste väljakuulutamist. Tartu linn kuulutas valimistulemused välja 31. oktoobril, sealt edasi lugedes tuleb tähtajaks 1. mai.

Volikogu korralisena plaanitud istung on tuleval neljapäeval, konks on aga selles, et seni kehtiva põhimääruse järgi tuleks uue põhimääruse andmisel pidada kaks lugemist.

«Kas peame siduvaks vanas põhimääruses olevat kahe lugemise nõuet, see ei tule ühestki seadusest?» ütles Tartu linnasekretär Jüri Mölder. «Need head tavad on sõnastatud mingist eesmärgist lähtuvalt. Praegu ei ole põhimääruses ühtegi revolutsioonilist muutust, mille tõttu peaks rääkima pikendatud menetluse vajadusest. Põhimääruses muutub see, et visatakse välja see osa, mis on seaduses niigi kirjas, muutub ka struktuur, kuid põhimõtteliselt uut sisu pole.»

Volikogu eestseisus leppis eile kokku, et volikogu koguneb lisaks 19. aprillile ka 26. aprillil, et pidada maha põhimääruse teine lugemine. Sellele peaks järgnema õigusakti vastuvõtmine.

Volikogu peaspetsialist Aune Rumm ütles, et praeguse seisuga jääb aprilli teisele istungile lisaks põhimäärusele veel ka linna tunnustuste avaldamise korra eelnõu ja «võibolla midagi tuleb veel».

Mölder tõrjus väidet, et uue põhimääruse kehtestamise viimasele hetkele jätmise tõttu ähvardab Tartu volikogu laialisaatmine: «No ei ähvarda ju, kaalusime ka, et saadame selle seadusesätte kukele, ei tee midagi. Aga sellist olukorda, et volikogu tegevuse õiguspärasus seatakse kahtluse alla, me ka ei tahtnud. Praegu kisutakse kiusu täiesti mõttetutest pseudoteemadest.»

Mölder viitas sellega, et Tartu linn ei ole haldusreformi tulemusel moodustatud uus omavalitsus.

«Kas Tartu linn on uus või vana? Kuna Tähtvere vald liideti meile külge, peaksime vastu võtma uue põhimääruse. Seadusandja ei ole suutnud läbi mõtestada olukorda, kus meie oleme ja seetõttu peaksime tegelema justkui mõttetu tegevusega. Seda on haldusreformiga ennegi ette tulnud,» nentis ta.

Miks ikkagi see töö tähtajale nii lähedale langese, sellele andis Mölder mitu seletust: kogu õigusakt tuli uuesti läbi kirjutada, linn pidi tegelema tselluloositehase teemaga ja üks volikogu ametnik on olnud haige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles