Kaldasse kinni jäänud Jõmmule läksid appi taliujujad

Henri Zeigo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kes tahab lükata, saab sinised või valged kindad kätte, hõikas Emajõe lodjaseltsi eestvedaja Liisa-Lota Kaivo kalda ääres, kui kutsus täna keskpäeval kõiki kohalviibijaid juba kolmeteistkümnendat aastat järjest avama lodjasõidu hooaega.

Seekordne hooaeg algas Jõmmule riigi juubelile omaselt sinimustvalges pidurüüs. Samuti tahtsid korraldajad saada kokku sada kätt, mis aitaksid lodja kaldalt Emajõkke. Lodjakoja ümbruses oligi platsis ligi sada abilist, kuid lükkama pääsesid neist siiski vähesed.

Lõpuks kogunesid Jõmmu ette nii noored kui vanad, kes olid valmis 25-tonnist alust inimjõul mööda kallast jõkke tõukama. Oma abistava käe ulatas ka näitleja Siim Angerpikk, kes oli sel üritusel juba vähemasti viiendat aastat järjest. «Siia tulek on kui väike pärlike aprillikuu päevas,» ütles Angerpikk reipalt. «Meeldiv on näha erinevaid toredaid inimesi koos.» 

Kui Tartu ülikooli rahvatantsijad olid tantsinud ja lodjakoja puhkpillibänd Äge Brass rahvapärase viisi üles võtnud, hakati lotja vette punnitama. Jõmmut kangutati kaldast nii kangi kui ka toore jõuga ja suur alus hakkaski libisema jõe poole. Juba puutuski Jõmmu kokku veepiiriga, kuid – oh häda! – jäi kaldasse kinni. Ennastsalgavalt tõttasid appi naistaliujujad ja jõulise ülakehaga mehed, kes suutsid lodja paari minutiga liikuma saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles