Klaas: Tartu mõtleb tehaseplaneeringu osas kohtusse pöördumise peale (24)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kavandatava tselluloositehase teemaline arutelu Tartu raekoja saalis. Pildil Tartu linnapea Urmas Klaas.
Kavandatava tselluloositehase teemaline arutelu Tartu raekoja saalis. Pildil Tartu linnapea Urmas Klaas. Foto: Sille Annuk

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul mõtleb ta linna lähistele kavandatava tselluloositehase eriplaneeringu vaidlustamisel kohtusse pöördumisele.

«On valmisolek ka kohtu poole pöörduda,» ütles Klaas reedel rahvusringhäälingu uudistesaatele.

Tema sõnul ootas eriplaneeringu lõpetamist nõudev Tartu valitsuse kollektiivset otsust, kuid selle asemel tegi avalduse ainult riigihalduse minsiter Jaak Aab.

«Ma rõhutan seda, et vabariigi valitsus, kollektiivne organ, peab siin oma seisukoha otsuse näol vastu võtma. Seda ei ole tehtud. Minu hinnangul ei saada aru olukorra tõsidusest, probleemi pisendatakse, antakse vastata ühele ministrile kirja vormis olukorras, kus Eesti suuruselt teine linna oma volikogu näol, Tartumaa omavalitsuste liit on väga selgelt öelnud, et oodatakse vabariigi valitsuse kui terviku, kollektiivse organi otsust,» rääkis Klaas ERR-ile.

Aab teatas neljapäeval pärast valitsuskabineti istungit pressiesindaja vahendusel, et valitsus toetas tselluloositehase riigi eriplaneeringuga edasi liikumist.

Aab andis arutelul ülevaate Tartu linna ja Tartumaa omavalitsuste liidu ettepanekust lõpetada tselluloositehase riigi eriplaneering ja eriplaneeringu protsessist ning valitsus leidis, et eriplaneeringuga tuleb jätkata, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja.

«Olen korduvalt öelnud, et riigi eriplaneering ei tähenda tehase ehitamist,» ütles Aab pressiesindaja teatel. «Ma ei võta seisukohta, kas tehas peab tulema või mitte, aga ma pooldan seda, et valitsus saaks lõppotsuse teha uuringutulemuste põhjal ja need ootavad meid alles ees. Ei saa teha ühe käega regionaalpoliitikat ja teise käega emotsioonide ajel seda takistada.»

Klaas ütles reedel ERR-ile, et soovib ära oodata Aabi kirja, mille argumentidest lähtuvalt kavandatakse edasist tegevust.

Rahandusministeeriumi, keskkonnaministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi seisukohtadele tuginedes algatas valitsus mullu Tartu- ja Viljandimaal riigi eriplaneeringu. Selle käigus toimub keskkonnamõju strateegiline hindamine võimaliku tselluloositehase püstitamiseks ja selle toimimiseks vajaliku taristu rajamiseks.  

Eriplaneeringu protsess koosneb asukohtade võrdlusest ja sobivas asukohas detailse planeeringulahenduse koostamisest. Paralleelselt viiakse läbi uuringud ja hinnatakse planeeringu elluviimisega kaasnevaid sotsiaalseid, majanduslikke, kultuurilisi ja looduskeskkonnale avalduvaid mõjusid. Planeeringumenetlus on avalik ning sellesse kaasatakse omavalitsused, huvigrupid ja kohalikud elanikud. Kõik huvitatud osapooled saavad teha ettepanekuid, milliseid lisauuringuid peaks veel läbi viima. Kui uuringute tulemusel selgub, et tehase rajamine pole võimalik, siis ei ole põhjust jätkata ka planeeringu koostamisega.  

Tartumaa omavalitsuste pöördumistele annab riigihalduse minister põhjalikuma vastuse lähipäevil, teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja neljapäeval.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles