Galerii. Piirivalvurid tegid Peipsil hätta sattunud kalastajate kaldale toimetamiseks suure päästeaktsiooni (4)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõuna paiku tekkis Peipsil Varnja kandis jäässe suur pragu, mistõttu ei pääsenud jääle läinud kalastajad tagasi kaldale. Kellegi elu ja tervis vahetusse ohtu ei sattunud. Päästeoperatsioon lõppes edukalt kell 16.10.

Lahvanduse taha jäänud kalameeste päästmine Peipsil.
Lahvanduse taha jäänud kalameeste päästmine Peipsil. Foto: Andrus Salu

Lahvandus on väga suur, tuul jõhker, rebib jääd üha enam lahti ja kannab Venemaa poole, andis Peipsil toimuvast umbes kella ühe ajal teada Peipsiääre valla elanik. 

Pragu tekkis jäässe täna kella kaheteistkümne paiku ning hakkas tugeva tuulega jõudsalt suurenema. Kohe asusid tegutsema Kolkja kalurid, Kolkja lähedal olid kella ühe paiku päeval hätta jäänud kalameestele appi läinud kalurid vähemalt kahe paadiga. Kalurid sõidutasid saanide ja saanideta kalamehi Kolkjasse.  

Kõik järvepiiril turvalisust tagavad piirivalvurid olid hõljukite ja paatidega Peipsil abis, et toimetada jääprao taha jäänud kalastajad turvaliselt kaldasse.

«Päästeoperatsioon kulges edukalt ja vaatamata ootamatult muutunud jääoludele ja suurele jääpraole kellegi elu vahetusse ohtu ei sattunud. Piirivalvurite ja kohalike kalastajate koostöös õnnestus abivajajad kaldasse tuua,» rääkis Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits.

Kordonijuht tõdes, et jääpragu suurenes kiiresti ning seetõttu oli kogu päästeoperatsioon väga ajakriitiline. «Kiiret abi vajas korraga üle saja kalastaja, kelle kaldale toomiseks kasutasime kogu olemasolevat tehnikat. Kui piirivalvurid abistasid kaldale 110 kalastajat, siis kohalikud tõid lisaks veel kaldale hinnanguliselt ligi poolsada järvele lõksu jäänud inimest,» kirjeldas ta.

Päästeoperatsiooni käigus toimetati abivajajad kaldale ning veenduti, et kedagi enam ohupiirkondades ei liiguks. Päästeoperatsioonile kaasati muuhulgas PPA seirelennuk, mille ülesanne oli tuvastada, kas ja kui palju oli Varnja kandis kaugemal jääl kalastajai, kes oleks tarvis samuti kaldale saada. 

Kella 14.35 paiku avastas Peipsil patrullinud hõljukimeeskond Varnjas Kasepää traaversil ühe kalastaja ning sealt pooleteise kilomeetri kaugusel veel kaks kalastajat. Kõik kolm meest võeti hõljuki pardale, et nad ohualast ära kaldale toimetada.

Teine hõljukimeeskond kandis 14.40 paiku ette, et märkas piirkonnas kaht tõukekelgul kalastajat, kes toimetatakse kaldale. Hõljukimeeskonna tähelepanu köitis ka üks Peipsile maha jäetud telk. Selle kontrollimisel veenduti, et inimesi telgis ega selle lähistel ei olnud.

«Kaldast umbes kilomeetri kaugusel asuv jääpragu tekkis täna Varnja järvelõiku ning pragu jookseb piki kaldaäärt põhjasuunas. Kuna kalda ja jää vahel on avavesi, vajasid kalastajad abi kaldale saamisel,» kirjeldas olukorda päästeoperatsiooni juhtinud Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits.

Piirivalvurid olid õngitsejatele igakülgselt abiks. «Levitasime sõna, et kalurid koonduks järvelt kokku nii, et saaksime nad üheskoos enne õhtu saabumist ohutult ära kaldale aidata,» sõnas ta.

Esimeste seas päästetud kalamees, Valgast pärit Viktor Haljaste rääkis Kolkjas sündmuskohal kella poole kolme paiku reporter Greete Palgile, et alguses oli lahvandus vast kaheksa meetrit lai, aga sellest sai väga kiiresti ligi pool kilomeetrit lai lahvandus. 

Kalamees Kalev Kaldmaa, kes päästeti jäält umbes poolteist tundi pärast operatsiooni algust, ütles, et hommikul olid olud kalastamiseks ideaalsed. «Räägiti, et täna on viimane päev, kui saab minna kalale,» lausus Kaldmaa ja lisas, et minna saigi, aga tagasi enam ei pääsetud. 

«Umbes poole kaheteistkümne paiku päeval tõusis väga tugev tuul, vastutuult oli võimatu kõndida,» kirjeldas Kaldmaa hetke, kui kalamehed otsustasid jäält mandrile tulla. «Kaldale ei olnud võimalik pääseda, pragu oli kasvanud juba paarisajameetriseks vaheks,» rääkis ta. Tol hetkel oli jääl Kaldmaa väitel üle 150 kalamehe. «Kaldalt tuli appi kohalike paat, aga see sai  võtta peale kolm inimest ja tugeva tuule tõttu oli paadil raske tagasi liikuda,» kirjeldas Kaldmaa. Ta rääkis, et kuna tuul lõhkus pidevalt jääd, oli vaja edasi liikuda, kuid õnneks oli jää piisavalt paks ning see kandis mehi.

Piirivalvurid olid otsingupiirkonnas kolme hõljuki ja paatidega. Päästeoperatsioonile kaasati ka politsei- ja piirivalveameti seirelennuk, teatas Lõuna prefektuur mõni minut enne kella kahte päeval.

Kella poole kahe paiku oli hulk kalastajaid juba kaldal. Kokku registreeris järvele mineku täna hommikul selles järvelõigus 130 inimest.

Jääolud on viimastel päevadel soojade ilmadega oluliselt halvenenud. Seetõttu on juba homsest, 7. aprillist kehtestatud kogu Peipsile jääle mineku keeld, seda nii sõidukitega kui ka jalgsi.

Päästetud mees ütles, et 52 kalastusaasta jooksul on ta teist korda jäält ära toodud.
Päästetud mees ütles, et 52 kalastusaasta jooksul on ta teist korda jäält ära toodud. Foto: Andrus Salu
Lahvanduse taha jäänud kalameeste päästmine Peipsil.
Lahvanduse taha jäänud kalameeste päästmine Peipsil. Foto: Andrus Salu
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles