Supilinna uut treppi kaunistab platvorm

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marja tänava uus trepp.
Marja tänava uus trepp. Foto: Allinas: Tiit Sild ja Henn Runnel

Linn kavandab Supilinna ja Tähtvere vahele uut Marja tänava treppi, mida hakkab kaunistama vaateplatvorm ning kus saab üles ja alla liikuda nii jalgratta kui lapsevankriga.


Arhitektide Tiit Silla ja Henn Runneli loodud kavandi järgi muutub uus trepp väravaks kahe keskkonna vahel. Hõlbustamaks ülesminekut, on uue trepi kalded praegusega võrreldes oluliselt laugemad ning jalgrataste ja lapsevankrite üles ja alla lükkamiseks on trepile kavandatud kaldtee.

Linnaarhitekt Tiit Sild ütles, et tegu on suhteliselt lihtsa lahendusega, mistõttu ei tohiks 100-meetrise trepi rajamine minna väga kalliks. Astmed tuleks betoonist, piirded kuum­tsingitud terasest ning käsipuud termotöödeldud kvaliteetsest puidust. «Ratastooliga inimene sealt iseseisvalt üles ei saa, aga sõbra abiga küll,» lisas Sild.   

Igavikuline mäng

Trepi keskele, sinna, kus kõrgete puude alumised oksad enam vaadet ei sega, on Supilinna päevadeks valminud eskiisi järgi planeeritud väravana mõeldud vaateplatvorm.

Viimane peaks trepikasutajatele meelde tuletama, et viibitakse kahe linnaosa üleminekutsoonis. Platvormilt avaneb panoraamvaade Emajõe ürgorule ja Supilinnale.

Vaateplatvormile on plaanis panna statsionaarne malelaud ja kaks tooli. «Seal on väike filosoofiline lähenemine ka, sest Supilinna vaade on teatud mõttes igavikuline. Ka male on selline igavikuline mäng,» selgitas Sild uue trepi kontseptsiooni. Vaateplatvormi alla on mõeldud lastele kiiged.

Supilinna seltsi esimees Mart Hiob ütles, et Marja tänava trepp on supilinlastele väga tähtis. «See on üks olulisemaid liikumissuundi. Supilinna keskel risti suundi rohkem polegi ja see on ainuke koht, kust saab otse Tähtvere või raudteejaama poole minna,» rääkis Hiob.

Kuna vana trepp on üsna kehvas olukorras, korjas selts eelmise aasta sügisel allkirju ning esitas linnale palvekirja trepp korda teha. «Tahtsime kirjaga näidata, et see puudutab paljusid inimesi,» sõnas Hiob.

Uue kavandi kohta ütles Supilinna seltsi esimees vaid kiidusõnu. «Mulle jättis see meeldiva mulje. See on hea, et trepp läheb laugemaks ja laiemaks ning selline kaldpind kärudele ja ratastele oligi meie taotlus,» rääkis Hiob ning lisas, et vaid vaateplatvorm on tekitanud vastakaid mõtteid. «Minu meelest annab see trepile juurde omapära, aga need, kes trepi kõrvale omale maja ehitavad, protestisid selle vastu.»

Kavand meeldib

Ka Tiit Silla sõnul sai Supilinna päevadel rahvale välja pandud trepi eskiis valdavalt positiivset vastukaja. Lisaks pakkusid inimesed  välja idee, et trepi võiks ühendada ülekäiguradade abil Hurda tänavaga. Ka tehti ettepanek, et trepi keskel võiks olla veel istepinke.

Abilinnapea Raimond Tamm ütles, et kõige varem võiks uue trepi ehitus alata järgmisel aastal. «Oleme otsustanud võtta trepile eelpakkumise, et saaksime ettekujutuse, palju see võiks maksma minna,» lausus Tamm ning lisas, et kõik sõltub hinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles