Tartu Noortekoor tähistab 35. aastapäeva

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Noortekoor viimasel noorte laulupeol.
Tartu Noortekoor viimasel noorte laulupeol. Foto: Tartu Noortekoor

Laupäeval, 7. aprillil kell 16 esineb Tartu ülikooli aulas Tartu Noortekoor. Kontserdiga tähistatakse koori 35. aastapäeva ja esitletakse vastvalminud CDd pealkirjaga «Lend». 

Juubelikontserdi kava on eripalgeline, sisaldades nii Eesti kui välisautorite loomingut. Veljo Tormist mälestatakse kooritsükliga «Kaks laulu Ernst Enno sõnadele» ja rahvalauluseadega «Kust tunnen kodu». Viimast, 1984. aastal valminud ja senini käsikirjas olevat segakooriseadet ei ole viimastel aastakümnetel Eestis esitatud. Kavas on ka USA helilooja Eric Whitacre’i kaks suuremat kompositsiooni «Cloudburst» ja «Leonardo Dreams of His Flying Machine». Nende teoste ettekandel teeb kaasa Tartu Arsise kellade ansambel ja koori lauljatest koosnev instrumentaalansambel. Ülipõnev teos on Tõnu Kõrvitsa «The Night Is Darkening Round Me». Lauldakse veel Giacomo Puccini, Martin J. Sildose, Markus Leppoja ja Olav Ehala laule. 

Kontserdil teevad kaasa koori vilistlased Karmen Puis, Maria Leppoja, Rasmus Kull, Arno Tamm ja legendaarne vokaalkvartett UR2KAM. Kontsertmeister on samuti koori vilistlane Mari Visnapuu. 

Koori CD on salvestatud 2017. aasta aprillis ja 2018. aasta veebruaris ning sisaldab 16 laulu koori viimaste aastate repertuaarist. Plaadi pealkiri «Lend» on laenatud laulu «Leonardo unistab lennumasinast» lõpuosalt, milles kuulus kunstnik ja leiutaja tõepoolest õhku tõuseb. Tartu Noortekoor püüab samuti unistada suurelt ja laulda lennukalt. 

1983. aastal loodud kooris laulavad peamiselt Tartus õppivad üliõpilased, kõrgkoolide vilistlased ja gümnasistid. Aktiivse kontserttegevusega koor on 21 korda osa võtnud rahvusvahelistest konkurssidest. Viimane saavutus on kolmas koht segakooride kategoorias rahvusvahelisel koorikonkursil «Tallinn 2017» . Koostöös Vanemuise teatri ooperikoori ja orkestriga ning teiste kollektiividega on pea igal aastal esitatud vokaalsümfoonilisi suurvorme Eesti suuremates kontserdisaalides. 2017. aastal kanti ette Puccini «Messa di Gloria». Osaletud on ka Vanemuise teatri etendustes «Aida», «Trubaduur», «Detektiiv Lotte» ja «Ruja». Koor on esinenud Eesti kooriühingu, Eesti segakooride liidu ja Tartu linna kontsertidel ja üritustel. Tartu Noortekoor on pälvinud Eesti kooriühingu aasta koori nimetuse ja kahel korral Tartu kultuurikandja auhinna. 

Koori dirigendid on Riho Leppoja, Kadri Leppoja ja Markus Leppoja, hääleseadjana töötab Vivian Kallaste. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles