Vabastajad saavad uue mälestusmärgi

Henri Zeigo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Eesti vabastajate uus monument tuleb sõjaväekalmistul täpselt samale kohale, kus asub vana ja lagunev mälestusmärk.
Lõuna-Eesti vabastajate uus monument tuleb sõjaväekalmistul täpselt samale kohale, kus asub vana ja lagunev mälestusmärk. Foto: Kristjan Teedema

Tartus Raadil hakatakse Garnisoni kalmistule projekteerima Vabadussõjas langenud Lõuna-Eesti vabastajatele uut monumenti. Selleks sõlmib Tartu linnavalitsus lähiajal lepingu arhitektibürooga OÜ Tiit Trummal Arhitektid, mis pakkus monumendi projekteerimiseks kõige soodsama hinna. Projekti eeldatav maksumus on 32 400 eurot.

Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja linnaarhitekt Tõnis Arjuse sõnul on kõnealuse vana ja räämas monumendi seisukorda hinnanud mitmed eksperdid. Uurimise käigus on tähendatud, et mälestusmärk vajab väga suures ulatuses renoveerimist, mistõttu selle taastamine ei tuleks kõne alla. Lihtsam on alustada päris uue monumendi loomist, kus võetakse eeskujuks varasem, hävinud algne lahendus.     

Arjus nentis, et projekti eesmärk on esmalt uurida vanade fotode põhjal ajaloolise mälestussamba ülesehitust. Seejärel saab projekteerija teha ettepanekuid, kuidas kavandatavat monumenti ehitada veelgi kestvamatest materjalidest.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles