Juhtkiri: vedage, pakkuge, teavitage!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakendikonteiner.
Pakendikonteiner. Foto: Margus Ansu.

Kui korralikult, puhtalt ja säästlikult inimene oma elu ka ei elaks, teatud ebameeldivustest ta ei pääse. Ei pääse ka prügist, seda tekib lausa iga päev, olgu siis tegu peotäie sibulakoorte või pakendihunnikuga. Just viimased on uuema aja «saavutus», mis täieneb iga poeskäiguga. Mõistlikud inimesed paigutavad need muust sodist eraldi, samuti klaasi, papi ja vanapaberi, mis lähevad taaskasutusse.


Nende tarvis on tänavatel avalikud konteinerid, Tartus kokku ligi sadakond, mille omanikud on MTÜ Eesti Pakendiringlus, MTÜ Eesti Taaskasutusorganisatsioon ja OÜ Tootjavastutusorganisatsioon. Paraku on need konteinerid, mis põhimõtte järgi peaksid meie igapäevaelu prügivabama hoidma, kujunenud sageli ümbruse reostajaiks – kuhjaga täis kastide juures vedeleb alailma prügi.

Üks on vist küll kõigile selge: sellist roppust linnatänavail olla ei tohi. Raskem on üheselt öelda, mida selleks tegema peaks. Raskem eelkõige sellepärast, et osa inimesi näikse mõttetegevuseks kasutavat vaid poolt aju. Kuidas sellistele selgeks teha, et vana telerit, diivanit või rehve ei anna kuidagi pakendite hulka liigitada? Aitab tabamine ja trahv, aga kui paljuke neid salamisi tegutsevaid seaduserikkujaid ikka kätte õnnestub saada.

Mullu trahviti 25, sel aastal seni üht inimest. Vastutustundetud ei kao meie keskelt niipea, kui üldse, nii et see teema jääb päevakorda nagunii.

Teisalt ei ole kõikidesse üleajavatesse konteineritesse sokutatud sobimatut rämpsu, nad võivad täis saada ka pakendeist või paberist. Mis tähendab, et tühjendada tuleb sagedamini. Tühjendussageduseks on öeldud kaks korda või vähemalt kord nädalas, aga ka kord või kaks kuus. Tegelikult peaks kehtima ainult üks reegel: kui konteiner on täis, tuleb see tühjendada.

Eesti Pakendiringluse müügijuht kurtis väga suurt koormust taaskasutatavate jäätmete kogumisel, sest tasuta pakendikoti teenust kasutavat väga vähe tartlasi, alla tuhande pere. Tartlaste vähest huvi pakendikoti vastu kinnitas linna keskkonnateenistuse spetsialist Juhan Voolaid.

Mis see pakendikoti teenus endast siis kujutab? Ei muud, kui et kord kuus viiakse soovija kodust tasuta minema kotitäis pakendeid või klaasi. Sorteerijale ju väga mugav! Iseasi, kui paljud sellisest võimalusest üldse teavad.

Pakendikogujad ja muud asjaosalised, tutvustage oma teenuseid! Tehke seda mitmel viisil ja pidevalt, et iga tartlane teaks, mis võimalused on veel olemas peale isikliku ja avaliku konteineri. Mõistlikele meetmetele ei tohiks ka pakendiseadus jalgu jääda, sest eesmärk on ju edendada liigiti jäätmete kogumist ning prügireostuse kaotamine. Mitmekülgne ja tõhus teavitus võiks aidata ka konteinerite ja nende ümbruse väärkasutuse vastu. Selle üle kurtes ei saavuta midagi, võimalusi pakkudes aga võib-olla küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles