Tänasest saab geeniproovi loovutada Tartus neljas kohas

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geeniprooviks tuleb anda vaid 6 milliliitrit verd.
Geeniprooviks tuleb anda vaid 6 milliliitrit verd. Foto: Sille Annuk

Tänasest, 2. aprillist kuni aasta lõpuni saab suuremates haiglates ja Synlabis anda geeniproovi. Tartus saab praegu seda teha neljas verevõtukohas, kuid pole välistatud, et edaspidi tuleb neid juurde. 

Geenivaramu ja tervise arengu instituut soovitavad geenidoonoriks soovijatel minna vereproovi andma pigem veidi hiljem, kuna suure huvi tõttu võib esimestel päevadel olla laborites järjekord.

Tartus saab verd loovutada praegu kolmes Synlabi laboris (Teguri 37b, Gildi 8, Turu 2) ja Tartu ülikooli kliinikumis Puusepa 8.

Geeniproovi jaoks võetakse inimeselt veenist ühe katsutiga 6 ml verd. Oluline on, et geenidoonor on enne allkirjastanud nõusolekuvormi, mida saab teha veebikeskkonnas www.geenidoonor.ee. Samalt aadressilt leiab ka täieneva verevõtukohtadenimekirja.

Geeniproovi andmiseks ei pea enne registreeruma, tuleb lihtsalt verevõtukoha avamise ajal kohale minna. Kogu protseduur võtab aega mõne minuti. Geenidoonorina verd loovutajal on soovitatav olla 4–6 tundi söömata-joomata. See pole otseselt oluline geeniuuringuks, aga kui geeniuuringu käigus tekib vajadus lisauuringuteks, näiteks südame- ja veresoonkonna haiguste vereanalüüsiks, siis täpsemate tulemuste tarbeks on parim, kui veri on antud varem söömata. Kui inimene on söönud hommikusööki, siis sobib hästi minna vereproovi andma lõuna paiku või pärastlõunal.

Geenidoonoriks võivad saada Eesti elanikud alates 18. eluaastast, kes ei ole varem liitunud geenivaramuga ja kellel on Eesti isikukood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles