Eesti Rahva Muuseumis kõlasid kooriklassikalood vaheldumisi seltskonnalauludega

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Ühislaulmine «ERM heliseb» on esimest korda maha peetud.

Emajõe Laulikud ja Haaslava meeskoor lõid täna Eesti Rahva Muuseumi betoonseinad ja laed helisema. Muusuemi sillal kõlasid kooriklassika palad, aga ka Horoskoobi ja Rock Hotelli lood, mida kõik kohalolijad kaasa laulda võisid.

Sündmus kandis nime «ERM heliseb», ning loodetavasti hakkab muuseum samamoodi helisema paljudel eesseisvatel pühapäevadel.

Haaslava mehed ja Emajõe laulikud astusid üles nii koos kui eraldi ning lõpuks jälle koos, ja siis saigi ka publik täiel häälel kaasa hõisata. Neil, kel peale esimese salmi ja refrääni rohkem midagi meeles polnud, oli võimalik seinalt sõnu jälgida.

«ERM heliseb» idee autor on Eesti Rahva Muuseumi töötaja Maarika Pokinen, kes ise on üks Emajõe laulikutest.

Temale tuleb edaspidi märku anda kas meiliaadressil maarika.pokinen@erm.ee või telefonil 736 3079, kui Eestis leidub veel laulukollektiive, kes endale ERMi sillal esinemise aega kinni panna tahavad.

Maarika Pokinen keskel.
Maarika Pokinen keskel. Foto: Margus Ansu

ERMi esinema on Pokineni sõnul oodatud koorid koos muusikute ja isegi tantsijatega ning muuseumi sillal võib maha pidada kas või terve küla peo.

Kui mõnel kooril on kokku pandud ilus terviklik kava, ja nad soovivad ainult seda esitada ilma ühislaulmist korraldamata ja eeslauljaiks olemata, on ka see võimalik. Maarika Pokineni sõnul on kõigil täiesti vabad käed.

Tänutäheks pakub Eesti Rahva Muuseum kooridele ja pillimängijaile tasuta muuseumikülastuse.

Ka jäävad pühapäevaseid lauluesinemisi ERMis hiljem meenutama kõikide kollektiivide logod, millest 2019. aasta detsembris valmib ka Eesti kaardi kujuline ajutine näitus.

Tänase ühise laulmise kunstiline juht oli Haaslava meeskoori dirigent Kalev Lindal, kel endal oli akordion kõhul ning abiks ka pillimehed, kes kõik enamasti tema enda koori lauljad.

Kuulajate esimeses reas istus terve hulk punaste pluusidega naisi, kes olid, nagu välja tuli, Tartu naiskoori Domina liikmed. Teine sopran Tiia Toots ütles nurgapealselt toolilt, et talle  see sündmus väga meeldib, aga ta ei saanud terve koori eest veel lubada, et kas Dominat peagi ka ERMi sillal mõnel pühapäeval laulmas näeb.

Täna pidutses koos lauljatega kokku vähemalt 150 inimest.

Sündmus aitab vaimu ette valmistada ka XXVII üldlaulupidu 2019. aasta suvel, mil tähistatakse 150 aasta möödumist esimesest laulupeost ning on loomulikult pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles