Tartu Ülikool lahendab teadusrahastuse probleemi loosiga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli sammaste taga leiti teadusrahastuse probleemile lihtne lahendus.
Ülikooli sammaste taga leiti teadusrahastuse probleemile lihtne lahendus. Foto: Kristjan Teedema

Et muuta teadusraha jagamine selgemaks ja avatumaks, on Tartu ülikool otsustanud hakata jaotama teadusuuringute tarbeks eraldatud summasid teadlaste vahel loosiga. Lahenduse pakkus välja meditsiiniteaduste valdkonna nõukogu.

Tartu ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna teadusprodekaan Külli Kingo ütles, et ülikool on olukorras, kus terviseuuringute alarahastamine on hakanud takistama meditsiini teaduspõhist arendamist. See on ajanud hulga uurimisrühmi tõsisesse kitsikusse.

«Selleks et kõikidel teadlastel oleksid võrdsed võimalused saada lisaraha ja et rahajagamisprotsess oleks võimalikult läbipaistev, oleme tõesti otsustanud hakata teadusraha jagama televisiooni otse-eetris loosiratta abil. Hea meel on tõdeda, et ülikooli juhtkond tuli algatusega kaasa,» lisas Kingo.

Tartu ülikooli rektori kohusetäitja Tõnu Lehtsaar avaldas heameelt, et Eesti teaduse rahastamise küsimusele on ülikoolis lõpuks lahendus leitud.

«See teema on teinud ülikoolis palju muret, kuid eks kõige paremad lahendused on ju ikka need kõige lihtsamad. Suur tänu ka minu poolt meditsiinivaldkonna helgematele peadele, kes tegid rektoraadile selle ettepaneku,» ütles ta.

Lehtsaar lisas, et ülikool hakkab sõlmima koostöölepingut telesaatega «Suur lotokolmapäev», kus igal nädalal on ühel teadlasel võimalus saada otse-eetris endale SuperSummi loosirattaga hea õnne korral teadustöö tarbeks raha juurde.

Tartu ülikooli teadlase, riikliku teadustöö preemia laureaadi Joel Starkopfi sõnul on see suurepärane plaan: «Teadlaste olukord on praegu väga ebakindel. Loosiratas on justkui õlekõrs igale teadlasele ja annab väikese lootuskiire oma teadustööga julgemalt edasi liikumiseks.»

Teadusraha jagamise uus kord hakkab rahvusülikoolis kehtima selle aasta 1. septembril. Kord kuus toimuvatel valdkondade nõukogude koosolekutel valitakse loosiga igast valdkonnast üks teadlane, kes saab võimaluse minna järgmise nelja nädala jooksul telesaatesse. Nii saates kui ka valdkondade nõukogudes on kohal ka Haridus- ja Teadusministeeriumi esindajad, kes tagavad, et kõik oleks korrektne ja õiguspärane.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles