Sibulakoores munad, grillitud räimed ja poni Feodor

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Munapühaprogrammiga kirev perepäev Ülenurmel.

Ülenurmel Eesti Põllumajandusmuuseumis peetud perepäeval said nii lapsed kui ka täiskasvanud värvida mure, panna kasvama lihavõttemuru, vaadata sepa töötegemist ja sõita vankriga, mida vedas poni Feodor.

Munade värvimist juhendas giid Tuuli McGinley, kes hoidis au sees vanu võtteid. Värvimiseks kasutas ta sibulakoori, riisi- ja hirsiteri, kaselehti ja punase kapsa lehti, mis kõik tulid väikese riide peale laiali panna ning siis see riie koos naturaalse värvimiskraamiga ümber muna nurkadest kinni siduda, et sellest üks parajalt tihe nutsak tekiks. Seotud munad vette, pott tulele, ja pärast kaheksat või kümmet minutit keetmist külma vee alla ehmatama.

Merili ja Aare Sõber tulid perepäevale koos oma tütarde Saara ja Ralega ning asusid hoolega värvimistööle. Muuhulgas teadsid nad rääkida, et tegelikult saab ka ajalehepaberiga ilusaid trükikirjalisi mune, ja soovitasid proovida.

Muuseumi sepp Mart Salumaa näitas oma sepikojas kõigepealt, kuidas kuumast rauast üht tarvilist konksu välja sepistatakse. Siis viis ta inimesed õuele, kus tulijaid lõke ootas. Lõkke kohale seadis ta räimegrillimisresti, ja räimedki olid kausi sees valmis. Räimegrill paigutus kõrgemale tule kohale ning madalamal, otse põlevate halgude peal, sai aga samal ajal teraspanniga ülepannikooke küpsetada.

Teraspann oli samuti sepa tehtud ja see nägi välja selline nagu umbes 1300 aastat tagasi.

Vanaema Helle Saue oli Ülenurmele tulnud Tartust, kaasas Tallinnast külla sõitnud lapselaps Silver ning mõlemad nautisid päeva. Silverile maitses tule kohal praetud räim hästi ning teraspannil küpsenud pannkookigi sobis kenasti peale mugida.

Muuseumi linnukasvatuse näitusel ootas lapsi aga giid Maria Tšerepaha, kes korraldas seal munadejahti, ja just sel viisil, et lapsed looduse, lindude ja munade kohta uusi teadmisi saaksid.

Loomakasvataja Tiina Tõlgo oli parajasti laudas, kus ta noor abiline Liis Mark seadis väikese pikkvankri ette seitsmeaastast poni Feodorit, kes samuti tööle asus. Vankrit ja selle vahvat vedajat nägi hulk aega muudkui ümber lauda sõitmas, igakord reisijaiks viis järgmist mudilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles