Tüdrukud otsivad Tartu digi-ilmast põnevust

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Tehnoloogianaised juhivad tüdrukute õpitubasid, et julgustada neid IT-vallas.

Kakskümmend kuus põhikoolide ja gümnaasiumide õpilast saavad täna Tartus nuusutada info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonda, osaledes töötubades, kus mentoreiks on tehnoloogiaettevõtetes töötavad ägedad naised. Peenemalt öeldes, kannab see sündmus nime Digigirls.

Sündmus leiab aset Tartu kesklinnas, rahvusvahelises mobiilitehnoloogiate arendusega tegelevas ettevõttes Fortumo, kus on sisse seatud neli töötuba. Koolitüdrukud proovivad oma mõistuse ja käega järgi selle, mida sisuliselt tähendavad toote juhtimine ja disain, veebilehe programmeerimine, mobiilirakenduse tegemine või mida üldse kujutab endast kogemuspõhine tootearendus.

Liis Reimand (vasakul) ja Reena Seeba.
Liis Reimand (vasakul) ja Reena Seeba. Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS

Ülenurme gümnaasiumi õpilane Liis Reimand ütles, et talle soovitas seda päeva üks temast palju vanem sõber. Liis Reimand võttis kaasa oma parima sõbranna Reena Seeba, kes ütles, et tema vanemad tegelevad samuti infotehnoloogiaga ning soovivad, et Reenagi tulevik võiks digitehnoloogiaga seotud olla. Ja et teda huvitab see ka.

Kaks Tallinnast, täpsemalt Kadrioru Saksa Gümnaasiumist Tartusse sõitnud tüdrukut Katriin Viljamaa ja Stefany Müür on samuti kohal. Stefany on kiindunud

Stefany Müür (vasakul) ja Katriin Viljamaa (keskel).
Stefany Müür (vasakul) ja Katriin Viljamaa (keskel). Foto: Margus Ansu

videode tegemisse ning unistab saada filmioperaatoriks, neid mõlemaid huvitab ajakirjandus ning nad on seotud kooliuudiste tegemisega.

Kahekümne kuue koolitüdruku mentorid on täna näiteks Vanessa Vorteil, kes juhib veebilehe tegemise töötuba. Ta õpib Tallinna Ülikoolis inimese ja arvuti interaktsiooni ning töötab oma toote arendamise kallal. Lisaks jagab ta oma praktilist kogemust õpilastele ja tudengitele, õpetades mitmeid aineid IT-valdkonnas.

Kelian Kaio juhib mobiiliäppide töötuba.

Mobiiliäpi tegemise töötuba ja Kelian Kaio.
Mobiiliäpi tegemise töötuba ja Kelian Kaio. Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS

Kelian töötab Androidi arendajana Mooncascade’is ja õpib Tartu Ülikooli magistrantuuris tarkvaratehnikat. Tema esimene kokkupuude programmeerimisega oli gümnaasiumis, kus ta pidi kirjutama väga lihtsa koodijupi. Sellest piisas, et Kelian otsustaks minna Tartu Ülikooli informaatikat õppima. Mobiiliarendusega on ta nüüd tegelnud kaks aastat. Kelianile meeldib luua rakendusi, mis on inimestele kasulikud.

Jaana Metsamaa veab tootejuhtimise ja disaini töötuba. Ta alustas karjääri mobiilirakenduste programmeerijana, hiljem on ta täitnud projektijuhi, analüütiku, arendusjuhi ning tootejuhi rolle ettevõtetes nii Eestis kui ka välismaal. Praegu õpib ta TTÜ ning Tartu Ülikooli ühisprogrammis küberkaitset ning töötab Pipedrives tootejuhina igapäevaselt turvalisusega seotud arendustega tegelevas tiimis.

Triin Jassov räägib koolitüdrukuile aga, mida tähendab kasutajale kogemuspõhine tootearendus. Triinu äripartneriks võiks pidada Pipi Pikksukka, kelle lemmiklause oli: «Ma ei ole seda kunagi proovinud, aga kindlasti oskan.»

Tootearenduse töötuba ja Triin Jassov (paremal).
Tootearenduse töötuba ja Triin Jassov (paremal). Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS

Triin on püsimatu ja reisib seetõttu palju. Viimati aitas ta prototüüpida valgusinstallatsioone Amsterdami valgusfestivaliks ning ehitas lõhnale reageerivad interaktiivsed raamatud Miami Art Basel'i näituseks. Triin on kasutajakogemuse disainer, korvpallur, ettevõtja.

Digirlside päev leiab täna aset Fortumos. Fortumo on mobiilitehnoloogiate arendusega tegelev osaühing, mis püüab kokku viia kaks poolt: makseid koguda soovivad kaupmehed ning need mobiilioperaatorid, kelle kasutajad saavad ostetavate toodete ja teenuste eest tasuda oma mobiiliarve kaudu.

Fortumo personalijuht Kätlin Lepp lisas, et neil töötab Tartus 60 inimest, kellest 19 on naised ning kui arendajatest rääkida, siis paarikümnest arendajast kolm on naised.

Fortumo personalijuht Kätlin Lepp.
Fortumo personalijuht Kätlin Lepp. Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS

«Naised ei ole kehvemad töötajad, nad on väga hakkajad ja tublid,» sõnas ta. «Kindlasti võiks neid tööl olla aga enam, sest mitmekesisus rikastab töökeskkonda.»

Ka märkis ta, et nende ettevõttes töötamine ei tähenda sugugi seda, et kõigil on IT-taust. «Inimene võib õppinud olla hoopis midagi muud, sest ettevõttes on ka teisi positsioone, kus tegelda – ei pea olema ainult väga sügava taustaga arendaja,» ütles ta ja lisas, et üks töötaja on neil hoopis juurat õppinud.

Digigirls´i päevi korraldatakse koostöös mittetulundusühinguga Kogukond Tech Sisters. Ettevõtmine koondab kahe aasta jooksul kümmet töötuba tehnoloogiaettevõtetes. Tänane päev Fortumo Tartu kontoris on esimene tüdrukutele suunatud teavituspäev.

Tüdrukute töötoad koos 50 teavitussündmusega keskkoolinoortele Eesti koolides mahuvad omakorda majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi käivitatud programmi «IKT on kõikjal», mis püüab kummutada digivaldkonnas levinud stereotüüpe ning on suunatud eelkõige tüdrukutele ja noortele naistele, et innustada neid julgelt kaaluma digivaldkonna erialadel kõrgkoolides õppimist ja töötamist.

Täna on Fortumos kontoris koos Tartu ja Tartumaa, Tallinna ja Põlva õpilased, kes ühel või teisel põhjusel Digigirlside hulka sattusid.

Digigirls Tartu Fortumo kontoris.
Digigirls Tartu Fortumo kontoris. Foto: MARGUS ANSU/PM/SCANPIX BALTICS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles