Pühademure: kana võiks muneda kaks muna päevas (1)

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnu talu kanad on ühtviisi tublid, nii pruunid kui valged.

O
Linnu talu kanad on ühtviisi tublid, nii pruunid kui valged. O Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võiks olla tõesti nii, et kana peaks munema praegu kaks korda päevas, kui uskuda Valgamaal tegutseva Linnu Talu ärijuhti Jarno Hermetit. Farmi munaladu on tühi mis tühi, nentis ta täna hommikul.

«Iga muna, mis kana seest kukub, läheb kohe kaubaks,» ütles ta.

Valgamaal Tõlliste vallas tegutseva Linnu Talu päevatoodang on niigi muljetavaldav - 55 000 muna. Aga nõudlus on ärijuhi sõnul praegu poole suurem.

Jarno Hermet.
Jarno Hermet. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

«See, et ladu jääb tühjaks, on igal aastal munadepühade paiku nii, midagi teha ei ole,» ütles ta. «Ja tänavu ei ole meil õnnestunud mune ka kuidagimoodi ette varuda.»

Valgamaa linnufarmis on muidu 88 000 kanakohta, päris kõik kohad täidetud ei ole. Umbes kolmandiku või neljandiku ringis on kanadest valged ehk need, kes munevad valgeid mune, ning ülejäänud on pruunimunakanad.

Praegusel ajal on muidugi just valged munad eriti nõutud, kuna valget muna värvides jäävad toonid eriti erksad, aga pruunidki on Jarno Hermeti sõnul pühadeks sobivad.

«Kui neid näiteks sibulakoortega värvida ja kasevihaleht ka vahele siduda, saab mu meelest väga ilusad munad, kus üks pruun värv läheb üle teiseks ning natuke rohelist on ka,» kirjeldas ta.

Hermetite peres on viis liiget, abikaasa Reet Hermet, ja nende kolm tütart. Pere toidulaual ei ole sellepärast, et suurt linnufarmi peetakse, küll mune sagedamini kui teistel, aga munaroast peavad seal kõik lugu.

Valge ja pruun muna on mõlevad hea toiteväärtusega.
Valge ja pruun muna on mõlevad hea toiteväärtusega. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Mis muna toiteväärtusesse puutub, siis Jarno Hermeti sõnul, ei ole mingit vahet, kas muna on valge või pruuni koorega. Vahe võib olla vaid selles, et valge koorega muna on pisut hapram.

Linnu Talu asutas 25 aastat tagasi Jarno Hermeti ämm Astre Jaagant.

«On olnud kergemaid ja raskemaid aegu, aga oleme suutnud siiski turul kenasti püsida,» märkis Jarno Hermet veel. «Meil on Eesti kliendid, see tähendab siinsed hulgilaod ja mõned pagariettevõtted, kes meilt mune ostavad.»

Ülestõusmispühade puhul Linnu Talu kanad mingit preemiat ei saa, kuna neil on täpselt välja arvutatud toiduratsioon, mille kõige olulisem komponent on täisväärtuslik jõusööt. Selles on olemas kõik vajalik, et kanad hästi muneksid ja end hästi tunneksid.

Linnu talu linnud.
Linnu talu linnud. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Linnu Talu kana muneb aastas keskmiselt 300 muna, see tähendab, et nooremad kanad munevad kümne päeva jooksul keskmiselt 9 või 10 muna ning vanemad kanad kümne päeva jooksul keskmiselt 8 muna.

Tartu suurtes kauplustes ringi vaadates tundub aga, et munade põuda õnneks ei ole. Jätkub nii valgeid kui pruune.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles