Toidupank muutus vahepeal pudupangaks

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu toidupanga koordineerija Tiina Grauberg toimetas eile laoriiulite vahel üsna kireva tööstuskaupade valikuga. Järgmisel nädalal peaksid asjad abivajajateni jõudma.
Tartu toidupanga koordineerija Tiina Grauberg toimetas eile laoriiulite vahel üsna kireva tööstuskaupade valikuga. Järgmisel nädalal peaksid asjad abivajajateni jõudma. Foto: Margus Ansu

Tartu toidupanga koordineerija Tiina Grauberg tõstab laoriiulitele karpe lastesokkide ja naiste sukkpükstega, kolmandas kastis ootavad toidunõud, nurgas on triikrauad ja mahlapressid.


Esialgu näib, nagu oleks Tartu toidupangast saanud pudukaubapank, kus makaroni- ja jahupakid on asendunud esmatarbekaupadega. Tiina Grauberg kinnitab heatujuliselt, et tegelikult ei ole midagi muutunud. Endiselt jagavad nad eelkõige toiduabi ning teevad seda mittetulundusühingute ja heategevusorganisatsioonide kaudu.

Toit pluss asjad

Ta ütleb, et tegelikult on kaupluseketid varem ka umbes kord kuus lisanud annetuste hulka näiteks pesupulbripakke või lastemähkmeid. Midagi ei ole seisma jäänud ega ülearuseks osutunud.
See nädal on aga eriline, kuna Eesti säästumarketid annavad heategevusorganisatsioonidele ära enam kui 30 000 euro eest tööstuskaupu. Tartus on nad koostööpartneriks valinud toidupanga.

Säästumarketite turundus- ja kommunikatsioonijuhi Andrija Lilleoja ütleb, et annetuseks mineva kauba hulgas on veel küünlad, pesu, mütsid, kindad, kummikud, mänguasjad, DVDd ning koguni väiksed köögi- ja majapidamismasinad.

«Meie kauplusekettide Rimi ja Säästumarketi heategevuslik koostöö toidupangaga algas möödunud aasta lõpust. Sedapuhku annetame suurel hulgal kaupluste lattu seisma jäänud tööstuskaupu, mis enam müüki ei jõua,» ütleb ta. «Sellises mahus ei ole me annetusi tõesti varem teinud.»

Tartu toidupanga koordineerija Tiina Grauberg ütleb, et kui kaup saab sorditud ja riiulitele laotud, võtab ta ühendust Tartu ja Tartumaa mittetulundusühingute ja heategevusorganisatsioonidega, kelle kaudu toidupanga annetused tavaliselt abivajajateni jõuavad. «Aga eks mul endal on ka mõtteid, mida võiks vajada lastekaitseühing, mida turvakodud,» sõnab Grauberg.

Seejärel aga märgib ta, et pärast veebruarikuud, kui nad olid sunnitud koguni leheveergudel tunnistama, et Tartu toidupanga riiulid kõlisevad tühjusest, on nüüdseks pilt hoopis teine.

Uued fännid

«Meile on tekkinud palju uusi toetajaid,» räägib ta. «Näiteks noored kontoriinimesed, kes nimetavad end grupiks 28. Kahekümne kaheksaks sellepärast, et Eesti põhiseaduse 28. paragrahvis on öeldud, et Eesti kodanikul on õigus riigi abile vanaduse, töövõimetuse, toitjakaotuse ja puuduse korral.»

Grauberg jutustab, et see G28 pingutab iga kuu korraliku summa kokkusaamise nimel, et selle eest midagi kindlat muretseda. Nad kuulavad hoolega enne maad ja valivad hindu, aga näiteks tol raskel veebruarikuul ostsid nad terve tonni väga ilusat kartulit, enne munapühi neliteist kasti mune ja sel nädalal tõid kümme kasti toiduõli.

«Alles eile rääkisin nendega ja siis nad ütlesid, et tahavad saada sügiseks mõnd head suhkrupakkumist, sest kindlasti on selliseid inimesi, kes teevad talveks hea meelega hoidiseid sisse,» märkis Tiina Grau­­berg.

Head mõtted on oodatud meiliaadressile toidu­­pank@iseseisev-elu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles